Nu görs plats för ny gatukonst

Kungsbacka är med i projektet Artscape som ska ge stora, offentliga väggmålningar runt om i GR-regionen. – Det är viktigt att välja rätt konstnär till rätt plats, säger Daniel Wakeham på Artscape.

ANNONS
|

Artscapes projekt i Göteborg för två år sedan resulterade i 18 offentliga konstverk och under förra året skapades 32 konstverk i Värmland. Nu vill GR-regionen samarbeta med konstnärsprojektet. Tio kommuner har redan tackat ja, däribland Kungsbacka.

– Det är egentligen bara Öckerö som inte tagit beslut än, där är det 50/50, säger Daniel Wakeham på Artspace som håller i projektet.

Projektet går ut på att konstnärer får skapa unika konstverk i stadsmiljö, främst genom stora permanenta väggmålningar.

– För att sticka ut internationellt, men också för att pusha konstformen framåt, så valde vi ett tema den här gången och spetsar konceptet. Alla konstverk kommer vara folksagor som tolkas av konstnärer från hela världen, vi har också konstnärer från Sverige och Göteborgs-regionen. Folksagor går igen i alla kulturer, det är ett positivt sätt att prata om en multikulturell värld. Det tillför alla åldrar, väljer man rätt finns det ofta ett bra budskap, säger Daniel Wakeham.

ANNONS

Är det klart vilka konstnärerna blir?

– Nej, det är inte klart än. Vi brukar hålla det lite hemligt och kommer släppa namnen under våren. Vi vill visa upp ett brett spektrum av stilar och så är det viktigt att konstverken passar in på platsen. Urvalsarbetet är väldigt viktigt.

Artscape väljer ut konstverken och folksagorna men är lyhörda och noga med att tillmötesgå både konstnärer, kommuner och fastighetsägare.

– Det är väldigt viktigt att förankra för oss så konstverket blir en organisk del av det offentliga rummet, det måste smälta samman med kommunen. Det tycker jag vi lyckats bra med i våra tidigare projekt. Jag är väldigt stolt över det, säger Daniel Wakeham.

Tanken är att det ska skapas tre konstverk i varje kommun.

– Det kommer vara två stora muralmålningar och ett konstverk som skapas tillsammans med allmänheten.

Konstnärerna kommer vara på plats och måla i slutet av maj eller början av juni nästa år. Daniel Wakeham tycker det är roligt att så många kommuner gör det här tillsammans.

– Vårt förra projekt, i Värmland, var det största i världen i sitt slag och nu kommer troligtvis ännu fler kommuner att vara med. Det är roligt att få med alla på samma gång och att alla kommuner är med på samma villkor, säger han.

ANNONS

Daniel Wakeham säger att kommunerna brukar stå för ungefär 35 procent av finansieringen.

Elvira Linderot

Christina Wagner

ANNONS