Från 2019 blir vården dyrare i Halland. Foto: Arkiv
Från 2019 blir vården dyrare i Halland. Foto: Arkiv Bild: Elvira Linderot

Nu blir det dyrare att få vård

Alliansen i Region Halland vill höja patientavgifterna för att få en ekonomi i balans – det innebär att det kommer bli dyrare att gå till både vårdcentralen och akuten nästa år.

ANNONS
|

Alliansen, som har majoritet i regionen, har presenterat sitt budgetförslag för 2019. Förslaget innehåller både besparingskrav för flera verksamheter och att det blir högre avgifter för patienterna.

– Vår stora utmaning den kommande mandatperioden är att lyckas med våra prioriteringar för att få en ekonomi i balans. Vi behöver investera i rätt saker för att kunna driva utveckling och fortsätta leverera bra vård till hallänningarna. Samtidigt behöver vi koncentrera vår verksamhet till kärnuppdraget för att stoppa kostnadsutvecklingen som har varit för hög under lång tid, säger regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) i ett pressmeddelande.

Inför 2019 är förslaget att höja patientavgiften för läkarbesök i primärvården från 150 kr till 200 kr, att införa patientavgift för distriktsköterska, sjuksköterska, undersköterska och uroterapeut i primärvården och att höja patientavgiften för läkarbesök på akutmottagning från 400 kr till 450 kr. Alliansen vill även införa en egenavgift för ambulansvård på 250 kronor.

ANNONS

I pressmeddelandet skriver Alliansen att höjningarna gör att vården i Halland går från att vara bland de billigaste i Sverige till att kosta ungefär lika mycket som i övriga landet. I nuläget har 13 av landets 21 landsting en patientavgift för läkarbesök som är 200 kronor eller högre.

– Vi i Halland kan inte både vara bäst och billigast, vi ser tydligt att den ekvationen inte går ihop. Men högkostnadsskyddet gör att de som är i stort behov av vård i de flesta fall inte får högre kostnader per år än de har i dag. Det är de med störst behov vi vill öka tillgängligheten för och avgifterna är ett sätt att styra behoven till rätt vårdnivå, säger Benny Strandberg (KD).

När det gäller läkarbesöken på akutmottagning är det inget landsting som haft en avgift över 420 kronor för 2018.

Det slutgiltiga beslutet om budgeten tas på regionfullmäktige den 21 november. Sedan tidigare har fullmäktige beslutat att de inte kommer att höja skatten nästa år.

Elvira Linderot

redaktion@kungsbackaposten.se

ANNONS