Nu är Kungsbackabornas röster räknade – så gick det för partierna

Rösterna har räknats flitigt i Kungsbacka – och nu är det klart. Skillnaden från det resultat som varit sedan valdagen är marginella, och mandatfördelningen i kommunfullmäktige är oförändrad. Moderaterna förblir det största partiet, men i nuläget vill man inte kommentera hur samtalen ser ut med andra partier.
– Vi återkommer till massmedia när vi vet något mer, säger kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M).

ANNONS
|

Nu är det sista uppsamlingsdistriktet räknat, och det blev marginella skillnader i partiernas procentfördelning jämfört med hur siffrorna har sett ut de senaste dagarna. Nedan visas det slutgiltiga resultatet.

Så röstade Kungsbackaborna

Moderaterna: 30,8 %

Socialdemokraterna: 19,4 %

Sverigedemokraterna: 16,3 %

Centerpartiet: 9.0 %

Liberalerna: 6,7 %

Kristdemokraterna: 5,8 %

Kungsbackaborna: 3,6 %

Vänsterpartiet: 3,3 %

Miljöpartiet: 3,2 %

Övriga anmälda partier: 1,9 %

Källa: Valmyndigheten

Mandatfördelningen

Ser man till mandatfördelningen i kommunfullmäktige är den oförändrad från valdagen. Även om Liberalerna och Centerpartierna har backat sedan förra mandatperioden har allianspartierna som tidigare styrt Kungsbacka fortfarande egen majoritet – nu med 33 mandat.

Mandatfördelningen i kommunfullmäktige

Moderaterna: 19

Socialdemokraterna: 12

Liberalerna: 4

Centerpartiet: 6

Vänsterpartiet: 2

Miljöpartiet: 2

Kristdemokraterna: 4

Sverigedemokraterna: 10

Kungsbackaborna: 2

Källa: Valmyndigheten

Inget av de fyra utmanarpartierna Kungsbacka framtidsparti, Medborglig samling, Alternativ för Sverige, och Kristna värdepartiet kommer in i kommunfullmäktige. Ingen av dem nådde upp till de två procent som krävs för fullmäktige.

Oklart hur Kungsbacka kommer styras

När Kungsbacka-Posten når kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M) under onsdagskvällen har hon själv just sett att rösterna räknats färdigt.

ANNONS

– Jag tycker vi gjorde ett bra val, även om vi hade hoppats på ännu mer, att det skulle trilla över ett mandat till. Jag är nöjd med att vi är det största partiet i Kungsbacka, säger hon.

Även om rösterna nu är räknade är det oklart hur Kungsbacka kommer att styras framöver. Enligt Lisa Andersson (M) har man från moderaternas håll börjat prata med andra partier, men mer än så vill hon inte kommentera.

– Vi har börjat prata, men förhandlingarna kör vi nu själva internt. Vi återkommer till massmedia när vi vet något mer, säger Lisa Andersson.

LÄS MER:Här räknas de allra sista rösterna i Kungsbacka: ”Alla kan påverka”

LÄS MER:Liberalerna säger blankt nej till SD: ”Tydliga med det”

LÄS MER:Här går eleverna till vallokalen – matsalen ska få nytt namn

ANNONS