Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Nils skapade en gigantisk blomsteräng i Fjärås

När Nils Andersson i Fjärås sålt sina hästar hade han en stor åker över. På den skapade han ett färgsprakande paradis som ger livskvalitet åt fåglar, insekter och människor.
– I höst ska jag så ännu mer blommor.

Gården ligger idylliskt i närheten av Gåsevadholm, mellan Kungsbacka och Fjärås. Nedanför bostadshuset ligger det stora stallet, där Nils Anderssons hästar brukade stå. Numera rymmer det ett trevligt fikarum, och bilder och pokaler från tiden då hästarna bodde på gården.

– Jag saknar det inte, det var bra då, men nu har jag mer tid till hundarna, och till gården förstås, säger Nils Andersson.

LÄS MER: De blommande rondellerna i Kungsbacka lockar besökare

Tolv kilo fröer behövdes

Framför stallet sträcker sig hans marker som tidigare bestod av åkrar. Men den här sommaren är utsikten annorlunda. I höstas påbörjade Nils nämligen arbetet med att anlägga en äng fylld av blommor i blått, rött, gult och lila. Ett ställe där insekter kan leva och fåglar hitta föda, och där han själv kan njuta av prakten. Två hektar, 20 000 kvadratmeter, gräsåker plöjdes upp. I våras harvade han jorden och sedan inköptes inte mindre än tolv kilo fröer som frisåddes på åkern.

– Det kom mycket regn i våras, men när det lugnat sig så sådde jag. Sedan var det bara att vänta.

Kameran kan inte överblicka hela sommarängen. ”Det måste vara den största i Kungsbacka”, säger Nils Andersson. Bild: Mia Sandblom
Kameran kan inte överblicka hela sommarängen. ”Det måste vara den största i Kungsbacka”, säger Nils Andersson. Bild: Mia Sandblom

Ängen frodas efter torkan

Nu står åkern i full blom och påminner om en visa av Evert Taube. Solros, cikoria och blåklint står fint intill den gula kranskragen, ringblomman och malvan. Men vallmoblomman är nog den som tar mest uppmärksamhet. Nils har inte bara sått den klassiskt röda blomman, utan även lila och vita.

– Ja, det är flera olika sorters vallmo. Efter torkan och värmen i juli så kom regnet, och nu blommar det för fullt. Det kommer vara fint här ute ända till november, sedan tar frosten det sista, säger Nils Andersson.

Även om det är en del jobb med att anlägga och förvalta en äng så tycker han att det är värt besväret. Han påpekar att det är ett roligare jobb än att exempelvis klippa gräset, eller som i hans fall, betessköta marken. Han ser det också som en insats för miljön och djurlivet.

LÄS MER: Öppna trädgårdar i Vallda lockar till nya möten och skratt

En insats för djurlivet

– Jag har sett att det här ökar. Många har förstått att man ska låta blommor växa i dikena, för binas skull till exempel. Jag har sett andra åkrar blomma, men ingen såhär stor.

Han berättar att han även har insektshotell, för att djuren ska kunna övervintra, och han har tidigare haft bikupor. På tomten finns också ett sextiotal fågelholkar.

– En viktig anledning till att jag gör det här är omtanken för djuren. Det finns ungefär 25 häckande fågelarter på den här marken.

Medan han pratar visar sig levande bevis på det han säger. En tornfalk sveper över tomten och hela ängen surrar av bin, humlor och blomflugor, samtidigt som fjärilarna gör nedslag här och var. Men ängen är som sagt även en upplevelse även för människan.

LÄS MER: Floristerna på Valand satsar – ny butik på gång

Tips till villaägaren

– Jag borde lägga en gång med marksten rakt ut på ängen och placera en stol och bara sitta och njuta på.

Nils Andersson rekommenderar alla som tycker om växter och djurliv att anlägga ett eget blomsterparadis. Man behöver inte sitta på två hektar mark för att lyckas.

– Det är lika vackert med tio gånger tio meter. Eller fem gånger tio. Det är roligare än rabatter. Gräver du upp jorden ordentligt innan du sår så slipper du ogräset, säger han.

Han ser fram emot nästa år, då många av blommorna återvänder. De självsår sig nämligen, när fröna släppt och spridits med vinden, så gror de och växer upp igen nästa vår. Nils Andersson behöver alltså inte släpa hem tolv kilo fröer nästa år igen.

– Nej, det behövs egentligen inte. Men jag kommer köpa mer, för det blev så bra. Ett litet fågelbad till också, så är allt perfekt.

LÄS MER: Influencern Frida Ramstedts tips – så inreder och stylar ditt drömhem

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.