Nicholas odlar sitt eget vin – i en sluttning vid Lygnern

Nicholas Lusacks mål var att kunna servera sitt eget vin på sin 40-årsfest. Det lyckades han med.
– Jag har varit med om en revolution och hjälpt till att göra Sverige till ett vinland.

ANNONS
LocationFjärås||

När Nicholas Lusack och hans familj bosatte sig på Rygga gård, på norra sidan av Lygnern i Fjärås 2014 hade han ingen tanke på att odla eget vin. Men han fick tipset av hobbyodlande vänner. Jorden där är nämligen högst lämpad för denna växtlighet. Nicholas pekar ner mot Fjärås Bräckas sandiga sluttning.

– Det finns sandig, mineralrik jord här i Kungsbacka. Bara några mil norrut mot Göteborg, eller Kungälv där jag kommer ifrån, är jorden lerig och mycket svårare att odla vin i.

LÄS MER:Nytt bryggeri i kommunen: ”ett lokalt öl behövs”

Ett svart hål ekonomiskt

Andra förutsättningar som behövs är ett skyddat läge, där det inte blåser så mycket. Soligt, gärna söderläge är bra. Dränerad jord, utan köldfickor, gärna uppe på en slänt. Norrsidan av Lygnern låter alltså väldigt lämplig, och Nicholas Lusack hade gärna sett fler vinodlingar i trakten. När han själv satte sina första plantor hade han visserligen ett stort intresse för vin, och fascinerades av hur en druva smakar olika beroende på i vilken jordmån den vuxit i, men han var långt ifrån någon expert. Han kastade sig ut, och planterade 1 200 vinrankor.

ANNONS

– Ekonomiskt är projektet ett stort svart hål. Jag är impulsiv av mig, hade jag gått i skolan idag hade jag nog haft varje bokstavsdiagnos man kan ha, säger Nicholas Lusack och skrattar högt.

LÄS MER:Folkölets uppsving märks av på bryggeriet i Anneberg

Sparar vinet till dödsbädden

Men han tycker att tålamodet vuxit sedan han började med sin hobby. Misslyckas en skörd tar det ett år innan nästa chans kommer, och det går inte att göra något åt det. Han har funnit någon sorts lugn i det.

Dessa 1 200 plantor kräver naturligtvis mycket jobb. Under ett vinår ska de beskäras, friseras och skyddas och druvorna sedan skördas, pressas, jäsas, filtreras och buteljeras. Resultatet? Gott, förhoppningsvis, men inget för den ivrige.

– Efter några år ger en planta en flaska om året, ungefär. Men vinrankorna blir bättre med åren, vid 40 är de som bäst, berättar Nicholas.

Själv hade han en plan för sin egen 40-årsdag. Ett mål, som han lyckades uppnå. När han började med sitt projekt drömde han om att kunna bjuda sina gäster på hembryggt vin på födelsedagsfesten. Det blev vitt dessertvin till alla vännerna. Men en flaska av sin första årgång tänker han spara till dödsbädden.

– Det blir symboliskt att dricka av sitt första vin. Jag tänker inte dö nykter, haha.

ANNONS

Svenska vinets framtid är ljus

Mest av allt är Nicholas Lusack stolt över att ha varit med under de år då svenska vinodlingar exploderade. Förekomsten av vingårdar var för bara tio år sedan mycket mer sällsynt, och intresset för svenskt vin ökar för varje år.

– Jag har varit med om en revolution och hjälpt till att göra Sverige till ett vinland, säger han.

LÄS MER:Gin från Fjärås internationellt prisad – tre gånger om

Mattias Säfwenberg är expert på just svenska viner, och har skrivit ”Svenskt Vin – en vinvärld som växer”, vilket är en av de första böckerna i ämnet. Han bekräftar bilden av att en revolution nyligen har skett och berättar att det var först 1999 som Sverige blev ett officiellt vinland enligt EU.

– Då fick vi tillverka vin på vindruvor godkända för vintillverkning av EU för att sälja kommersiellt. Den vanligaste och mest odlade druvsorten i Sverige är Solaris, berättar han.

Det är just den druvan som Nicholas Lusack odlar på Rygga vingård. Den tål ett kallare klimat och är motståndskraftig för svamp. Det vita vinet gjort på Solaris är friskt och fruktigt. Mattias Säfwenberg ser ljust på det svenska vinets framtid.

– Det här är ingen fluga. I Sverige finns kunskapen, viljan och klimatet för att odla vitt vin av hög kvalitet.

ANNONS

LÄS MER:Gin som görs i farosonen

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS