Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Monica Neptun är Liberalernas förstanamn och välkomnar ”killen vid grillen”-effekten i opinionen.  Bild: Mats H Ljungqvist
Monica Neptun är Liberalernas förstanamn och välkomnar ”killen vid grillen”-effekten i opinionen. Bild: Mats H Ljungqvist

Neptun i topp när Liberalerna har medvind: ”Känns väldigt bra just nu”

På riksplanet var Liberalerna närmast utplånade i opinionen, innan nya partiledaren Johan Pehrsson tog över. Han blev ”killen vid grillen” med väljarna och tog partiet tillbaka till fornstora dagar. Monica Neptun, etta på Liberalernas lista i Kungsbacka, hoppas att medvinden håller ända till valdagen.
– Det känns väldigt bra just nu, säger hon.

Johan Pehrsson tog över Liberalerna i våras, när partiet kämpade för att hålla sig över riksdagsspärren. Idag nosar Liberalerna på sex procent av väljarsympatierna i opinionsundersökningarna.

Monica Neptun, kommunalråd och etta på Kungsbackaliberalernas lista, gillar genomslaget för ”killen vid grillen”.

– Johans ledarskap har verkligen lyft partiet och fått fram våra frågor. Känslan i valrörelsen nu är väldigt bra, det känns hoppfullt, och framför allt är det roligt, säger Monica Neptun.

2021 tog hon över som kommunalråd efter Ulrika Landergren. Nu är hon Liberalernas vallokomotiv i Kungsbacka.

– Vi är ute nästan varje kväll och knackar dörr och träffar väljare. Där känns det att Johan fått upp våra frågor i debatten, och alla gillar Johan, han är verkligen ”killen vid grillen”.

Vad vill Kungsbackas väljare snacka om?

– Det blir många diskussioner om skolan, sjukvården och äldreomsorgen. Just skolan är den fråga vi driver hårdast lokalt, det är vår viktigaste valfråga lokalt. Skolorna fungerar bra i Kungsbacka, men vi ser att behoven av fler lärare i klassrummen och resurser till elevhälsan. Elever är inte formade efter att one-size-fits-all. Alla är olika och skolan är ett fundament, pengar vi satsar där får vi alltid tillbaka.

Nu höjs allt fler röster för att begränsa vinstdrivande skolor. Var landar ni i den debatten?

– Det är inte okontroversiellt. Vi förbereder ett förslag där vinstutdelning ska kopplas till kvalitet. Vi är för det fria skolvalet, men man ska inte få ta ut vinst förrän målen och kvalitetskraven i undervisningen är uppfyllda. Det är naturligtvis inte bra att det finns friskolor som inte uppfyller kraven och som ägs av kapitalbolag i utlandet.

Bostadsbyggandet är en annan profilfråga ni driver. Ni vill höja tempot och bygga 800 bostäder om året i Kungsbacka.

– Ja. Vi ser att vi inte får fram bostäder så vi når målet på 500 om året. Vi vill öka takten, och där ligger vi på och försöker driva frågan inom alliansen. Planerar vi får 800 om året så kanske vi i alla fall får färdigt 500 varje år.

Samtidigt kritiseras hyrorna i nyproduktionen?

– Ja, men det är svårt att komma runt. I kvarteret Valand kostar en trea 14 000 i månaden, det blir så mycket för att bo i centrum. Men vi liberaler föreslår att hyresnivåerna ska in redan i upphandlingen av nya områden. Då kan vi styra processen redan från början och säga ”Vi vill ha det här byggt, men hyran får inte bli dyrare än så här.” Vi måste få fram fler små billiga lägenheter, inte minst för våra ungdomar.

I 18 år har en rondell utanför Resecentrum varit en liberal valfråga. När kommer den?

– Rondellen är en av de frågor som ständigt återkommer när vi träffar väljare. Det ska inte behöva ta så här lång tid att få en säker lösning i den korsningen. Nu jobbar vi med en större övergripande trafikplanering för hela centrum, och frågan om rondellen lever i allra högsta grad i den.

Mer trafik – Liberalerna vill att kollektivtrafiken i Kungsbacka ska ha samma zon-system och samma taxa som Storgöteborg. Varför?

– Dagens zoner skapar problem. Snipen i Kullavik ligger precis på gränsen och många tar bilen dit för att slippa köpa månadskort över två zoner. Samtidigt har vi inte mark för att bygga fler pendelparkeringar. Hade Kungsbacka hört till samma zon-område hade många av de här problemen försvunnit. Det har vi kämpat för i många år och vi tänker fortsätta – det måste vara enkelt att åka kollektivt.

Din företrädare Landergren var liberal förkämpe för en generös flyktingpolitik. Nu har partiet svängt och vill språktesta tvååringar i utanförskapsområden. Är det en bra idé?

– Jag tror att alla partier fått fundera ett extra varv efter den stora flyktingvågen 2015 och vi är överens om att vi måste hjälpa alla nya svenskar att komma in i samhället. Att testa tvååringars språkkunskaper är inget tvång, men språket är det viktigaste verktyget vi har för att integrationen ska fungera. Inget barn ska behöva känna sig utanför i förskolan för att de inte har fått med sig språket.

Kommunfullmäktige har 61 mandat, i senaste valet fick Liberalerna sju mandat. Hur går det i år?

– Vi siktar på mellan 8 och 10 mandat. Vi har höga förhoppningar, Johan gör ett fantastiskt jobb och det är fantastiskt roligt att vara ute i valrörelsen.

Monica Neptun, Liberalerna

Namn: Monica Neptun

Bor: Särö

Ålder: 64

Gör: Gymnasielärare i samhällskunskap och psykologi.

Aktuell: Etta på partiets kommunlista, kommunalråd sedan 2021.

Gillar: Läser ”allt, från deckare till politiska biografier till historiska romaner”, havet ”är delägare i en båt”.

Mindre känt: ”Skriv att jag är en av få i bekantskapskretsen som inte plockar svamp”.

LÄS OCKSÅ: Fredrik Kollberg toppar när KD växlar upp: ”Vill växa ännu mer”

LÄS OCKSÅ: Partiledaren Johan Pehrson på besök på Aranäsgymnasiet

LÄS OCKSÅ: Partiledare besökte Kungsbacka: ”Starkt fäste”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.