Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annette Seldén går i ett uppmärksammat Facebook-inlägg till attack mot vaccinturismen. ”Jag blir provocerad”, säger den kända naturfotografen som själv har riskgrupper i den nära familjen. Arkivfoto. Bild: Mats H Ljungqvist
Annette Seldén går i ett uppmärksammat Facebook-inlägg till attack mot vaccinturismen. ”Jag blir provocerad”, säger den kända naturfotografen som själv har riskgrupper i den nära familjen. Arkivfoto. Bild: Mats H Ljungqvist

Naturfotografen Annette Seldén om vaccinturismen: ”Jag blir provocerad”

Den kända naturfotografen Annette Seldén ger sig in i covid-debatten. I ett långt facebookinlägg går hon till attack mot att Region Halland JO-anmälts när de vill stoppa vaccinturismen och hon efterlyser en bättre moralisk kompass hos vaccinresenärerna.
– Jag blir ganska provocerad, jag har själv riskgrupper i familjen, säger hon.

De flesta känner Annette Seldén som naturfotograf, föreläsare och miljökämpe, inte minst sedan hon klev in som ordförande i prestigefyllda organisationen Naturfotograferna.

LÄS MER: Efter vaccinbeslutet – politikerna nedringda av arga göteborgare: ”Ska polisanmäla oss”

Men det är mindre känt att Seldén också har riskgrupper för covid i den närmsta familjen. Och det är därför hon nu reagerar starkt när region Halland JO-anmälts för sina försök att stoppa göteborgare som åker hit för att snabbare få vaccin.

Bara digitalt för hallänningar

Anmälan sker efter att regionens politiker beslutat införa ett tekniskt filter, där bara hallänningar kan boka vaccintider digitalt. Enligt anmälan till justitieombudsmannen finns det inget stöd i hälso- och sjukvårdslagen för en sådan åtgärd, utan alla ska ha lika rätt till vaccin, oavsett var man är folkbokförd.

LÄS MER: Hallänningar nekas coronatester på Landvetter

I ett långt Facebook-inlägg riktar Annette Seldén hård kritik mot JO-anmälan. Hon skriver att den bara kostar en massa pengar i onödan, och att ingen hälso- och sjukvårdslag i världen kan skrivas för att passa den nuvarande situationen. Och hon efterlyser en moralisk kompass hos de som korsar gränsen för att snabbare få vaccin i Halland.

– Jag kan inte förstå att det finns människor som anser de har rättighet att tränga sig före bara för att det går. Jag tycker de spelar ett högt spel, systemet och sjukvårdslagen har ju inte kunnat anpassas till detta, ingen har ju kunna förutse att den här pandemin skulle slå så hårt, säger Annette Seldén.

Naturfotografen Anette Seldén går i ett uppmärksammat Facebook-inlägg till attack mot arkitekturen i stadskärnan, där hon menar att politikerna struntar i kulturmiljöerna, trots att de klassats som riksintresse. Bild: Mats H Ljungqvist
Naturfotografen Anette Seldén går i ett uppmärksammat Facebook-inlägg till attack mot arkitekturen i stadskärnan, där hon menar att politikerna struntar i kulturmiljöerna, trots att de klassats som riksintresse. Bild: Mats H Ljungqvist

Flera i riskgrupp

Hon har en son som lider av en lungsjukdom och en annan nära anhörig som är klassad som riskgrupp för covid. Familjen har så långt det går försökt leva så strikt som möjligt för att undvika att få in smitta.

– Jag vet inte vad som händer men vi har inte stått och skrikit om några rättigheter. I stället har vi försökt reda ut det så gott det går själva. Men så klart hade det varit förödande om vi fått in smittan i familjen, säger hon.

Annette Seldén gör en liknelse med situationen under kriget.

– Min mormor berättade många historier från andra världskriget, om hur människor hjälpte varandra under den svåra tiden. Jag tror att detta med pandemin på många sätt är en liknande svår tid. Då ska man inte kräva vissa rättigheter bara för att de finns i lagen. I stället borde vi vara bättre på att visa solidaritet, säger Annette Seldén.

Vad säger du till dem som nu kommer från andra sidan länsgränsen för att snabbare få vaccintid?

– Jag säger att vi står mitt i en samhällskris som ingen kunde förutse. Visa solidaritet med varandra och hjälps åt i stället. Och har man inte uppenbara skäl för att snabbare få vaccintid så tycker jag att man helt enkelt måste vänta på sin tur, säger Annette Seldén.

LÄS MER: Så ska Halland stoppa vaccinturismen

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.