Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Föräldrarna i Frillesås sneglade på Åsa när de bemannade nattvandrarpassen.
Föräldrarna i Frillesås sneglade på Åsa när de bemannade nattvandrarpassen.

Nattvandrare nysatsar i Frillesås: ”Sneglade på Åsa”

De flesta är överens om att nattvandrande vuxna gör en stor samhällsnytta. Problemet är att få folk att ställa upp när lördagskvällen kommer och soffan är varm. I Frillesås gör man en nysatsning.

I Frillesås omstruktureras nattvandringen. Med schemaläggning och lite lockvaror har man nu lyckats trygga hela säsongens nattvandringar.

– Det behövdes lite nya idéer för att få in folk, säger Daniel Lönnqvist, som på tisdagen blev ombud för nattvandringen i Frillesås.

– Det har gått väldigt bra. Vi sneglade på hur man gjort i Åsa och gjorde likadant. De strukturerade upp scheman med ansvariga klassföräldrar. Sedan har vi fyllt på med andra idéer så det ser lovande ut.

De andra idéerna handlar bland annat om att hitta på tävlingar och försöka få spons från företag, så att man kan få ihop någon form av belöning för de klasser som har nattvandrarande föräldrar.

– Jag ska prata lite med de lokala företagarna här i Frillesås och hoppas att det kan bli ett samarbete. Alla har ju att vinna på att fler vuxna är ute och nattvandrar, säger Daniel Lönnqvist.

Med fler uppmärksamma ögon ute om kvällarna går antalet inbrott och bilstölder ner, och för utsatta ungdomar är det skönt att få en möjlighet till vuxenkontakt. På så sätt är nattvandrande vuxna en trygghet för både ungdomar och boende i området.

Både polisen och Kungsbacka kommun vill gärna att fler vuxna ger sig ut på kvällarna och Johanna Ljungberg, som har nattvandrat i Åsa i åtta år, har för tillfället en deltidsanställning på Kungsbacka kommun för att hjälpa till att styra upp nattvandringarna.

– Schemaläggningen vi gjorde i Åsa fungerade väldigt bra. Vi utsåg olika ansvariga klassföräldrar för varje helg, och de i sin tur tar in intresseanmälningar och kan ringa runt när det uppstår hål, säger hon.

– Det behövs struktur, annars faller det lätt ihop.

Nu ordnar Johanna utbildningar för nattvandrare i kommunens regi.

– Jag hoppas kunna inspirera många så att nattvandringen kan komma igång lika fint på alla orter i kommunen, säger hon.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.