Natthikos minnesplats på hans favoritställe: ”Höll honom i handen”

Blommor och ljus vid hans favoritplats – Näsbokrok. Björn Natthiko Lindeblad sörjs av många efter beskedet om hans död. — Min sambo gick bort i ALS på annandagen. Björn var ett stort stöd, säger Rolf Blomqvist.

ANNONS
|

Under tisdagen meddelades att inspiratören, föreläsaren och den före detta buddhistmunken, Björn Natthiko Lindeblad, gått bort. I ett inlägg på Facebook berättade han hur han valde att själv avsluta sitt liv.

Blev folkkär via radion

Björn Natthiko Lindeblad diagnostiserades med muskelsjukdomen ALS 2018. Han blev folkkär efter sitt sommarprat 2020. Det var hans andra sommarprogram i P1.

I Åsa, där Björn levde de sista åren, hyllades han genom ett initiativ på sociala medier. Blommor och ljus prydde naturreservatet Näsbokrok, en plats som Natthiko Lindeblad bodde nära och ofta besökte.

Två av dem som var på plats för att tända ljus var Elisabeth Bergh och Rolf Blomqvist.

ANNONS

– Jag försökte först tända ett ljus, men det slocknade, så jag åkte och köpte en marschall istället, säger Rolf Blomqvist.

Sambon fick ALS 2019

Hans sambo, Cecilia Dejenfeldt, diagnostiserades med ALS 2019. På annandagen 2021 gick hon bort efter en lång tids sjukdom. Hon blev 61 år och skulle tre dagar senare fyllt 62.

– Det här är fruktansvärt tungt, men samtidigt väldigt fint. När jag såg det här initiativet kändes det helt naturligt att åka hit.

LÄS MER:Staffan Bergström hjälpte Björn Natthiko Lindeblad att somna in

Vad betydde Björn Natthiko för dig?

– Han betydde väldigt mycket, speciellt kanske för folk med ALS. Det var en person som vi kunde hålla i handen under Cecilias resa. De båda fick ALS ungefär samtidigt, men Cecilias muskulatur blev sämre tidigare, säger Rolf Blomqvist.

Flera hade tänt ett ljus på Näsbokroks naturreservat under tisdagen.
Flera hade tänt ett ljus på Näsbokroks naturreservat under tisdagen. Bild: Tobias Sandblom

Smittades av hans energi

Vid minnesplatsen träffade han Elisabeth Bergh. Hon har också ett speciellt band till Björn Natthiko Lindeblad.

– Min yngste son, Simon, sa till mig ”Den här killen måste du lyssna på”. Det gjorde jag och det var helt fantastiskt. Sedan fick jag krama om honom under ett event i Lerum. Jag smittades av hans energi, säger Elisabeth Bergh.

När hon lyssnade på Björn Natthiko Lindeblads sommarprat blev hon ännu mer imponerad.

Ett nytt kapitel i livet

– Jag har haft en ganska tuff resa själv. Det är rörande hur mycket han gjort för mig bara genom sina ord. Han pratade ofta om att släppa taget. Det ledde till att mitt hus nu ligger till försäljning. Nästa kapitel börjar i mitt liv nu. Jag ska ut med en van och resa, säger Elisabeth Bergh.

ANNONS

Rolf och Elisabeth tog en promenad tillsammans på Näsbokrok när de av en slump träffat på varandra vid Björns minnesplats. De kände inte varandra sedan tidigare.

– Jag har fått en vän för livet, säger Rolf.

– Vi kommer att hålla kontakten, säger Elisabeth.

LÄS MER:Björn Natthiko Lindeblad död

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS