Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Birgitta Haij tar strid för de dementa. Bild: Tobias Sandblom
Birgitta Haij tar strid för de dementa. Bild: Tobias Sandblom

När boende dricker vin får de dementa sitta kvar på sina rum

Kolla äldreboende har anställt en aktivitetsansvarig. Men medan några av de boende får dricka vin och lyssna på musik, så får de med demens inte vara med.
– De får bara sitta på sina rum. Men de lever, de är inte döda, säger Birgitta Haij, anhörig.

Birgittas före detta sambo, Bengt, bor på Kolla äldreboende, som drivs av Vardaga. Själv bor hon så att hon har utsikt över boendet och hon är där mer eller mindre dagligen.

LÄS MER: Politikern vill få bort Vardaga ur kommunen

– Nyligen anställdes en aktivitetsansvarig. Anledningen var att de äldre ska aktiveras och antingen få röra på sig eller vara med på något samkväm, säger Birgitta Haij.

Får sitta kvar på sina rum

De boende får varje vecka en lång lista på aktiviteter som de kan vara med på. Det handlar om bingo, sittande dans till klassisk musik, fredagsdrink och dans, pianomusik med andliga sånger och sittgymnastik.

LÄS MER: De äldre om kritiserade boendet: ”Det är en stor skam”

– Det ser bra ut på papperet. Men de dementa får inte vara med. Eller åtminstone väldigt sällan. Det måste nämligen vara flera personal till de som lider av demens. Nästan alltid är det för lite personal och därför får de dementa bara sitta inne på sina rum. De stängs ute, säger Birgitta Haij.

Är på Kolla äldreboende dagligen

Hon är där i stort sett dagligen och ser till så att Bengt får komma ut och se sig om.

LÄS MER: Hård kritik efter elva dödsfall på Kolla äldreboende

– Men jag tänker på alla andra, de som inte har någon anhörig eller har en anhörig som är där bara ibland. Det här är levande personer, de är inte döda. Ofta sitter de och tittar på tv fast de inte inte tittar på tv. De stimuleras inte alls.

Birgitta Haij säger att hon sannolikt är en jobbig typ för ledningen på Kolla äldreboende, men hon tänker inte ge sig. Bild: Tobias Sandblom
Birgitta Haij säger att hon sannolikt är en jobbig typ för ledningen på Kolla äldreboende, men hon tänker inte ge sig. Bild: Tobias Sandblom

Birgitta Haij berättar att de anhöriga fått en utbildning i hur personer med demens fungerar och vad man kan göra.

LÄS MER: Anhöriga livrädda för Vardaga: "Beredd att demonstrera med plakat"

– Det finns en aktivitet som heter ”Musik vi minns”. Där hade det varit perfekt att få ha med personer med demens, det står i utbildningsmaterialet. Men där har de inte heller fått vara med. Det här känns som ett slag i ansiktet.

Missar vin och musik

Inte heller har de boende på demensavdelningarna fått vara med under samkväm med vin och musik, enligt Birgitta.

– Fyra sådana tillfällen har det varit, men de dementa har aldrig fått vara med. Jag blir gråtfärdig över hur de behandlas. Jag vill att konsulenten går in på respektive avdelning. Istället för att de anställda ska ta med de boende ner till samlingssalen. Det kan inte vara så svårt att ordna, säger Birgitta Haij.

LÄS MER: S vill bryta med Vardaga direkt: ”Dags att ta ansvar”

Inger Bergstedt är chef på Kolla äldreboende:

– Det här är egentligen ingen komplicerad fråga. Under covid-pandemin har vi valt att skilja på aktiviteter mellan avdelningarna. Det är lika många aktiviteter för alla och betydligt fler än tidigare, säger Inger Bergstedt.

Varför har de dementa inte fått vara med på vinkvällar?

– Det har varit väldigt många aktiviteter, även för dem med demens. Just denna vinkväll som hänvisas till var en aktivitet med quizfrågor. Vi bedömde att just denna aktivitet inte lämpade sig för de demenssjuka. Däremot har vi haft andra liknande aktiviteter under veckan som riktade sig till dem.

Men det har varit för få anställda för att kunna ta med de boende som har demens?

– Som jag nämnde tidigare håller vi just nu på att utvärdera lämpliga tider för de olika aktiviteterna. Då har vi sett att det många gånger passar bättre med förmiddagsaktiviteter för många av de demenssjuka. På eftermiddagarna kan de vara för trötta för att delta i större sammankomster. Men självklart individualiserar vi. Vi kan istället ha mindre aktiviteter inne på avdelningarna.

Kan man inte låta aktivitetsansvarig komma in på varje avdelning?

– Vi har börjat med det. Vi provar olika varianter och utvärderar det. Förra veckan hade vi sång och musik på olika avdelningar, säger Inger Bergstedt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.