Nu är rekommendationen om att använda munskydd i kollektivtrafiken ett allmänt råd från Folkhälsomyndigheten.
Bild: Arkiv
Nu är rekommendationen om att använda munskydd i kollektivtrafiken ett allmänt råd från Folkhälsomyndigheten. Bild: Arkiv Bild: Catrin Hansson

Munskydd bör bäras i rusningstrafik: "I första hand är det den enskildes ansvar"

Munskydd rekommenderas att bäras i kollektivtrafiken under rusningstid morgon och eftermiddag och gäller alla från 16 år och uppåt, enligt de nya råden som kom från Folkhälsomyndigheten under onsdagen.

ANNONS
|

Rekommendationen om att använda munskydd i kollektivtrafiken från och med den 7 januari kom upp som en del av regeringens coronarestriktioner den 18 december. I dag gick Folkhälsomyndigheten ut med den rekommendationen som ett nytt allmänt råd.

– Folkhälsomyndigheten lämnade precis besked, för bara någon minut sedan. Resenärer rekommenderas att använda munskydd på vardagar mellan klockan 7 och 9 på förmiddagen och 16 och 18 på eftermiddagen, säger Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik.

Rådet gäller alla personer födda 2004 och tidigare, de yngre under 16 år omfattas inte av munskydds-rekommendationen.

Tanken var också att kollektivtrafiken ska stå för munskydd till de resenärer som glömt att ta med eget.

ANNONS

– Man kan tolka det lite olika från Folkhälsomyndigheten. Vi tolkar det som att kollektivtrafiken i viss utsträckning ska tillhandahålla munskydd till dem som inte har det med sig. Vår plan är att det ska ges ut via Västtrafiks butiker som vi har runt om i regionen, säger Henrik Kjellberg.

Så ni måste inte tillhandahålla munskydd till resenärerna?

– Nej, inte så som vi tolkar det. I första hand är det den enskildes personliga ansvar och det tycker Folkhälsomyndigheten också.

Henrik Kjellberg säger att Västtrafik nu ska se över hur mycket munskydd som kommer att behövas köpas in och varifrån.

Ditt råd till resenärerna inför 7 januari?

– Om man måste resa under de här tiderna så fortsätt följa råden sedan tidigare och att man har med sig godkänt och välfungerande munskydd. Och gå in och läs på Folkhälsomyndighetens hemsida om hur man ska använda det, säger han.

De tidigare restriktionerna är: att undvika onödiga resor, resa utanför rusningstid och hålla avstånd om man måste resa kollektivt.

Catrin Hansson

catrin.hansson@kungsbackaposten.se

ANNONS