Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Mord och stölder – nu har politikerna fått nog av ”Beverly Hills”

S-politikern Ingela Hansson beslutade om att bygga området för socialt utsatta. Där mördades även hennes ex-sambo. Nu kommer det sannolikt att rivas.
– Bra beslut. Det har aldrig fungerat, säger Ingela Hansson.

Kungsbacka är en välmående kommun med mestadels höginkomsttagare. Modulerna på Smörhålevägen på Inlag har fått vara bostäder åt de socialt utslagna. Hos Kungsbackaborna har området fått heta Beverly Hills.

Bostäderna målades rosa

Socialdemokraternas Ingela Hansson satt tidigare i dåvarande socialnämnden. Hon var med och beslutade om att bygga bostäderna i början av 1980-talet. De målades i den tidens popfärg: rosa, men har med tiden målats om i gult.

– Bostäderna var för de som levde i samhällets utkanter och vi trodde väl att det skulle fungera. Det var sista utposten på något sätt. Men det har aldrig fungerat, bättre att riva skiten, säger Ingela Hansson, som nu är ersättare i nämnden för kultur och fritid.

Vad hon inte visste då var att hennes sambo, Billy Bogren skulle hamna där. De var ett par under 40 år och under den tiden föll Billy Bogren allt djupare ner i ett alkoholmissbruk.

Hittades mördad av hemtjänsten

Till slut blev hans bostadsadress lägenheterna på Smörhålevägen. Paret bröt 2014.

Fem år senare, 2019, hittades Billy Bogren mördad i sin bostad i det härjade området. Hemtjänsten fann honom livlös.

– Fruktansvärt hemskt, så klart. Även om vi inte hade någon kontakt, så hade vi i alla fall varit ihop i många år. Han var världens snällaste när han var nykter, säger Ingela Hansson.

I en tidigare intervju med Kungsbacka-Posten sa hon så här om ”Beverly Hills”:

– Jag tyckte det var ett bra boende även om jag själv aldrig varit där. Men det var vår uppfattning. Man blev av med A-lagarna lite grand även om vi försöker ta vårt ansvar som kommun. Jag förstår det som att de hamnade i luven på varandra lite då och då.

Både mord och stölder i området

Förutom mord har det skett stölder i området så gott som dagligen. Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat att det ska rivas. Om två veckor förväntas kommunstyrelsen fatta samma beslut. Då är husens historia över.

– Det är det enda rätta att göra. Vi trodde att de som bodde där hade kunnat få ett drägligt liv med hjälp av hemtjänsten. Men det blev aldrig så. De som bodde där hade inget förtroende för socialtjänsten och hemtjänsten var bara välkommen när det passade de boende, säger Ingela Hansson.

Hur gick diskussionerna när det gällde de socialt utstötta?

– De styrande i Kungsbacka, de borgerliga, har aldrig lagt särskilt mycket pengar på folk som har det svårt.

Men var anser du att de ska bo?

– Framförallt ska de inte bo tillsammans som de har gjort här. Det blir inte bra. Förhoppningen vore att de kunde få lägenheter med boendestödjare. Men det innebär också att boendestödjarna måste vara där väldigt ofta, säger Ingela Hansson.

Modulerna är nedklottrade och i allmänt uselt skick. Kommunen har satt upp en lapp om att bostäderna ska tömmas på möbler och ”allt som inte sitter fast på väggar”.

Bygg ett gruppboende istället

– Beslutet fattades ju först häromdagen. Den lappen verkar ha föregått beslutet. Men de här bostäderna har nog varit utdömda länge, säger Ingela Hansson.

Sedan säger hon:

– En idé jag har är att bygga ett gruppboende här, Solgläntan. Det ligger ju i en glänta som har sol. Vi kan då ta hand om många som vi idag har utlokaliserade till Göteborg. Det kostar stora pengar att hyra platser där, säger Ingela Hansson.

Inget nytt boende för socialt utsatta?

– Nej, marken är pestad för den sortens verksamhet. Tyvärr. Dessutom är alla som tidigare bodde här döda.

Mordet på Billy Bogren är fortfarande ouppklarat. Den person som misstänktes för brottet friades av Varbergs tingsrätt.

Ladda hem vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.