Möjligt fall av omikron i Halland

Under fredagen upptäcktes ett coronafall som kan vara av den nya varianten omikron, i Halland. Det meddelar regionen i ett pressmeddelande.
– Vi har ju varit medvetna om att vi sannolikt skulle få möjliga fall av omikron. Nu är ju detta inte konstaterat och vi vet inte förrän i nästa vecka, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i region Halland.

ANNONS

En ny variant av coronaviruset sprider sig över världen. Omikron har hittills bara bekräftats i enstaka fall i Sverige. Men nu kan alltså Halland ha fått sitt första fall av den nya varianten.

Provet skickas nu för vidare analys och svar väntas komma först nästa vecka.

Varianten tycks spridit sig från södra Afrika och hittills bara nått Norden med enstaka fall. Informationen om den nya varianten är bristfällig. Det finns en oro för att den ska vara mer smittsam än tidigare mutationer av coronaviruset, men det har inte bekräftats av WHO.

− Det pågår en diskussion nationellt om att återinföra vissa råd. Med tanke på utvecklingen av smittspridningen bedömer vi på Smittskydd Halland att det är rimligt och adekvat att diskussionen förs. Vi följer utvecklingen och de rekommendationer och de råd som eventuellt kommer från Folkhälsomyndigheten framåt, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare.

Det är okänt var personen som kan bära på omikronvarianten har smittats.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS