Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Modernas vaccin pausas för unga

Modernas vaccin mot covid-19 pausas för personer som är 30 år och yngre. Anledningen är att ny data tyder på en förhöjd risk för hjärtpåverkan av vaccinet, jämfört med Pfizers vaccin.

Studier har visat på ett samband mellan vaccinering mot covid-19 och hjärtmuskel- samt hjärtsäcksinflammation. Särskilt bland ungdomar och unga vuxna, och främst hos pojkar och män.

Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att man helt pausar användningen av Modernas vaccin på personer som är födda 1991 eller senare. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell baseras beslutet på en ny sammanställning som Läkemedelsverket gjort av nordisk data.

LÄS MER: Flera fordon påkörda – pojke misstänks för brott

– Man ser tydliga skillnader nu i risken mellan de två vacciner som är aktuella. Modernas vaccin, framför allt för män i yngre åldrar, sticker ut på ett sätt som gör att vi tillsammans med Läkemedelsverket bedömer att vi måste göra en paus. Åtminstone innan vi kunnat analysera den här datan närmare, säger Anders Tegnell.

Högre risk med Moderna än Pfizer

Såväl Läkemedelsverket som Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, påtalade i juli att fall av hjärtmuskel- och hjärtsäcksinflammation konstaterats efter vaccinering. Då gällde det såväl Modernas vaccin Spikevax som Pfizer-Biontechs vaccin Comirnaty. Beslutet nu är alltså att fortsatt använda det sistnämnda vaccin i alla åldersgrupper.

LÄS MER: Kvinna misstänks för rattfylleri – efter vinglig färd

– Det finns förstås också en viss risk med Pfizers vaccin, den är etablerad sedan tidigare, men den är låg – så pass låg att man har tyckt att den varit rimlig i den risk-/nyttabalans som gjorts, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Nu ser vi att den risken är högre för Moderna. Särskilt i den situationen som vi är i Sverige, där vi sett en ganska snabbt minskande smittspridning.

Tror inte på överraskningar för barnen

I dagarna inleds vaccinationen av barn mellan 12–15 år i de flesta regioner i Sverige. Redan i fredags rekommenderade Folkhälsomyndigheten att man då använder Comirnaty. Enligt Anders Tegnell är det väl beprövat för åldersgruppen, efter att ha använts internationellt under en längre tid.

LÄS MER: Missödet hotade konstinvigningen – statyn ramlade av flaket

– Det finns en bättre säkerhetsdata där, så vi tror verkligen inte att det kommer några överraskningar. Moderna har börjat användas mer under senare tid, och det är därför mer data börjar komma.

De som fått dos 1 får vänta på dos 2

Användningen av Modernas vaccin Spikevax stoppas nu alltså helt i åldersgruppen 30 år och yngre. Det innabär dessutom att de i gruppen som fått en första dos av vaccinet i nuläget inte kommer att erbjudas en andra dos. Totalt handlar det om 81 000 personer, för vilka myndigheten nu ser över vilken lösning som man anser vara bäst.

Fakta: Symptom att hålla koll på

Unga personer som fått Modernas covid-19-vaccin, med namnet Spikevax, kan i sällsynta fall få myokardit (hjärtmuskelinflammation) eller perikardit (hjärtsäcksinflammation). Vanliga symptom är:

Trötthet och andfåddhet

Oregelbundna hjärtslag och hjärtklappning

Feber och värk i kroppen

En känsla av tryck eller tyngd över bröstet

Det gör ont att andas djupt

Smärta till vänster eller mitt över bröstet

Källa: Folkhälsomyndigheten

LÄS MER: Sex viltolyckor på ett dygn i Kungsbacka

En lösning hade varit att ge dos två av Pfizers vaccin, vilket sedan tidigare varit rekommenderat vid bland annat vaccinbrist, men beslutet nu är att vänta.

– Det är bättre att vi avvaktar. Det är framför allt efter dos två av Moderna som man har sett bieverkningen, så vi rekommenderar ett uppehåll medan vi får gräva i om det finns någon bra lösning för den gruppen. De allra flesta som berörs är väldigt nyligen vaccinerade, så det är ingen brådska.

Den som nyligen har fått Spikevax uppmanas att vara uppmärksam på symptomen på hjärtmuskel- och hjärtsäcksinflammation, och ta kontakt med läkare på exempelvis en vårdcentral eller jourmottagning om man upplever dem.

– Det ska man göra för att få fram en bedömning.

Bland symptomen finns smärta och tryck över bröstet samt hjärtklappning. Andra symptom kan vara feber, trötthet och att det gör ont att andas djupt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.