Kalle Påsse Sundvall möter ofta invånare med åsikter kring vart kommunens pengar bör gå.
Kalle Påsse Sundvall möter ofta invånare med åsikter kring vart kommunens pengar bör gå. Bild: Tobias Sandblom

Moderatpolitikern tvivlar på uppgiften: ”Är det värt det?”

Kalle Påsse Sundvall (M), ordförande i nämnden för individ- och familjeomsorg, har nått framgångar med senaste åtgärdsplanen. Men besparingarna får reaktioner som fått honom att grubbla.
– Hur hårt kan man blunda, frågade en person mig, och det har fått mig att fundera.

ANNONS
|

I ett personligt Facebook-inlägg skriver Kalle Påsse Sundvall om ett mejl han fått, med en kommentar som fick honom att tänka. Vem personen var som mejlade vill Kalle inte avslöja, men han berättar att i meddelandet löd den retoriska frågan: ”Hur hårt kan man blunda?”

– Jag tolkar att med ordet ”man” syftar man på mig i rollen som politiker i Kungsbacka och upplevelsen av att inte bli sedd eller hörd, skriver han i sitt inlägg.

Människor blir upprörda

Nämnden för individ- och familjeomsorg har dragits med stora underskott i flera år och 2020 togs beslutet om en åtgärdsplan. Ungefär 55 miljoner skulle sparas och hårda tag behövde tas.

ANNONS

– Vi har lyckats minska kostnaderna ordentligt, det har gått bra. Från 55 miljoner så är vi nu nere i 6,7 miljoner i underskott om vi räknar bort biståndet vi fick i och med pandemin, säger Kalle Påsse Sundvall.

Men sparåtgärder möter naturligtvis motstånd. På andra sidan sitter individen som drabbas genom att inte få den hjälp som behövs, eller den sysselsättning man är van vid.

– Människor blir upprörda och mejlar eller ringer. Det kommer bara bli svårare framöver, med mindre budget.

LÄS MER:Pengapott kommer att rädda kvinnojouren

Ännu svårare i framtiden

Påsse Sundvall har suttit i nämnden i fyra mandatperioder och varit ordförande de senaste sex åren och säger att han, precis som de andra i hans nämnd har valt att engagera sig för att göra livet bättre för folk. Han uppger att det tär att genomföra besparingar. Just nu tycker han att det är svårare än vanligt att ha det uppdraget han har. I en budgetprocess, med en åtgärdsplan och en pandemi på det. Dessutom oroar han sig för vad som ska ske när den nya Socialtjänstlagen börjar gälla.

– Den fokuserar på förebyggande åtgärder. Det är rimligt, eftersom det är det som sparar pengar på sikt. Men de förebyggande åtgärderna är de som först ryker när man gör besparingar, så det kan bli svårt att uppfylla kraven, säger han.

ANNONS

Vill inte blunda

Frågan i mejlet om hur hårt man kan blunda väljer Kalle Påsse Sundvall att svara på lite humoristiskt med en matematisk formel. Men han utvecklar resonemanget i intervjun med Kungsbacka-Posten.

– Jag vill inte blunda för orättvisor. Jag ska öppna mina ögon och vara lyhörd för hur kommuninvånarna påverkas av våra beslut. Jag vill ta mig tiden att ha en öppen dialog, säger han.

– Man frågar sig om det är värt det. Hur mycket ska man orka? Det är ändå en hobby och jag har ett vanligt jobb också.

Tänker du sluta som politiker?

– Nej, inte nu. Jag har ett uppdrag och vi gör ett jättebra jobb. Men de flesta funderar väl ibland på om det är värt det, säger Kalle Påsse Sundvall.

LÄS MER:Ett år efter tiggeriförbudet: ”Inte varit positivt för Kungsbacka”

ANNONS