Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Missade hämta ut pass – blev kasserade: ”Svindåligt”

Efter att barnens pass blivit beställda råkade pappan ut för en olycka och missade att hämta ut passen i tid. Nu är de kasserade.
– Det stämmer att de kasseras efter tre månader, säger kommunpolis Jenny Sjöström.

Att inte hämta ut sitt pass i tid kan bli en dyrköpt historia. Det fick Mats Kristiansson från Kungsbacka erfara. Efter att ha ordnat med beställning av nya pass till barnen, råkade han ut för en olycka i samband med skidåkning. I samband med detta missade han att hämta ut passen på utsatt tid – och nu är de kasserade.

– Vi ansökte i julas, och det är ju lite fixande med att ordna pass till barnen. Sedan råkade jag ut för en olycka när jag åkte skidor, berättar Mats Kristiansson.

På grund av skadan efter skidolyckan blev tillvaron lite begränsad, och tiden sprang iväg. Samtidigt hade han inte en tanke på att en myndighet skulle eller kunde makulera en id-handling, utan utgick från att passen låg i säkert förvar hos polisen.

– Jag fick en påminnelse i mars om att jag skulle hämta ut passen senast den 24 april. Men det gjorde jag inte, utan kom dit först en vecka senare. Och då fick jag höra att passen var kasserade. Jag tycker att det är svindåligt, särskilt i dessa tider när det är så krångligt att ordna nya pass, säger han.

”Tillräckligt med tid”

Kommunpolis Jenny Sjöström bekräftar att pass som inte hämtas ut i tid åker i soppåsen.

– Det stämmer att vi kasserar pass som inte hämtas ut inom tre månader. Vi kan inte lagerhålla pass som inte hämtas ut. Det framgår tydligt och vi skickar dessutom påminnelser, säger hon.

Ett annat skäl till varför det är viktigt att hämta ut sina pass, förklarar Jenny Sjöström, är att man bara får göra ett visst antal pass under en femårsperiod.

– Du får göra max tre pass på fem år. Och även i de fall där de inte hämtas ut så blir de registrerade och räknas därmed som ett giltigt pass. Men det är upp till den som ansöker att hämta ut, och tre månader anser vi är tillräckligt med tid, säger Jenny Sjöström.

”Slöseri med tid och pengar”

Mats Kristiansson anser dock att det kunde finnas lite mer flexibilitet i tider som dessa när det är långa kötider till att få ordnat med pass.

– Visst, jag borde ju så klart ha hämtat ut passen i tid. Men de kan väl inte ha så himla många pass liggandes som inte blir uthämtade. Jag menar, att man slänger pass i dessa tider... jag tycker att det är dåligt. Nu får vi ställa oss i kö igen och ta upp nya passtider. Jag tycker att det är slöseri med både tid och pengar nu när det är så långa väntetider.

Hur gör ni nu?

– Nej, jag vet ju att det finns de som reser långt för att ordna med pass. Det är väl annars omkring sex månaders väntetid här i nuläget. Så resan i sommar får vi ställa in, säger Mats Kristiansson.

LÄS OCKSÅ: Misstänkt man kontrollerad vid byggarbetsplats i Kungsbacka

LÄS OCKSÅ: 80-åring synade Telia-bluff – agerandet hyllas av polisen

LÄS OCKSÅ: Bakläxa för höghusplaner i Åsa: ”Inte vad vi hoppades”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.