Maria Losman och hennes partikollegor i Miljöpartiet skickade in motionen den 13 januari. Det kan ta ett år innan vi vet om havsmaten i bamba blir en verklighet.
Maria Losman och hennes partikollegor i Miljöpartiet skickade in motionen den 13 januari. Det kan ta ett år innan vi vet om havsmaten i bamba blir en verklighet. Bild: Maria Losman (MP)

Miljöpartiet vill förändra skolmenyn i Kungsbacka

Lunchrätter med sjöborrar, tång och alger är något som Miljöpartiet i Kungsbacka vill införa på menyn i bamba. Maria Losman (MP) är en av de som står bakom förslaget och tänker att experimentet skulle kunna serveras till de äldre eleverna.
– Om vi ska börja någonstans ska vi börja med unga människor, säger hon.

ANNONS
|

Miljöpartiet har alltså skickat ett förslag, en motion, till kommunen om att de vill se en förändring på skolmenyn. De tycker att man ska se på hållbar mat och på näringslivsutvecklingen på flera olika sätt.

– Det vore sympatiskt om kommunen använde sig själv för testning av sådant. Om man ska testa ny mat så tänker vi att det ska ske i en liten skala. I första hand vänder vi oss till skolelever, säger Maria Losman (MP), som är en av de som står bakom förslaget, och fortsätter:

– Om vi ska börja någonstans ska vi börja med unga människor.

ANNONS

LÄS MER:Hund dog efter att ha blivit påkörd – föraren smet

Har själv ätit müsli med tångflingor

Bland annat handlar det om att servera tång, alger och sjöborrar till eleverna. Detta ska i sin tur kunna gå att koppla till undervisningen.

Maria Losman (MP) är ledamot i regionfullmäktige Halland, ledamot i kommunfullmäktige och ledamot i kommunstyrelsen Kungsbacka.
Maria Losman (MP) är ledamot i regionfullmäktige Halland, ledamot i kommunfullmäktige och ledamot i kommunstyrelsen Kungsbacka. Bild: Miljöpartiet

– Naturkunskap, hemkunskap samt idrott och hälsa. Men det måste vara gott, säger Maria Losman.

Om förslaget skulle gå igenom kan Maria Losman tänka sig att det är äldre elever som testar.

– Jag tror absolut unga är testkunder. De kan vara kritiska och i test ska man vara väldigt kritisk. Vi kanske inte börjar med sexåringar utan med tonåringarna. I skolorna brukar vi servera flera olika rätter så det kommer alltid att finnas ett val, säger hon.

LÄS MER:Staffan Bergström hjälpte Björn Natthiko Lindeblad att somna in

Har du testat någon av den här sjömaten själv?

– Jag tycker det är gott. I sushi finns det till exempel alger och det har många ätit. Jag har även provat tångflingor i mat och det är gott. Det fanns i en müsli. Men jag har aldrig tillagat det själv.

Då kan tång i bamba bli verklighet

Idén föddes när Maria Losman och hennes partikollegor lyssnade på en forskare från Chalmers. De har även inspirerats från projektet ”Scary Seafood”, där man har identifierat vilja havsdjur som går att äta. Till exempel kan det vara trollhummer, sandräkor och strandsnäckor.

De började fundera.

– Vi ville se en företagsutveckling med hållbarhetsperspektiv. Det skulle helst också leda till en bättre miljö och social hållbarhet, och det här med maten kunde vara ett spår, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Covidsmittan skenar – 8 500 nya fall

Enligt motionen skulle de inom yrkesfiskarna få ett säg i detta, men också bland annat fritidsfiskarna, båtägarna och naturvårdarna. Dock kommer det verkligen dröja innan förslaget, eller rättare sagt motionen eventuellt blir verklighet. Det brukar ta runt ett år innan motioner besvaras.

– Jag tror att en sådan här sak sedan skulle ta några ytterligare år, om vi får ett ja. Det måste finnas företag som kan leverera det. Även någon som kan och tycker det är roligt att tillaga det och gör det gott.

Annars, tror du att insekter kan vara något att servera?

– Nej, det har vi inte funderat på. Vi får se hur detta faller ut och det blir i så fall tillräckligt stort att jobba på.

LÄS MER:Natthikos minnesplats på hans favoritställe: ”Höll honom i handen”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS