Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under söndagen greps två miljöaktivister vid Halmstad flygplats efter att de försökt hindra ett flygplan att lyfta. Bilden är en arkivbild. Bild: Johan Persson
Under söndagen greps två miljöaktivister vid Halmstad flygplats efter att de försökt hindra ett flygplan att lyfta. Bilden är en arkivbild. Bild: Johan Persson

Miljöaktivister hindrar plan att lyfta på flera flygplatser

Miljöaktivister har stoppat flera plan att lyfta från fem flygplatser runt om i landet på söndagen. Två personer är gripna vid Landvetter flygplats och ytterligare två personer har gripits vid Halmstad flygplats. Totalt har 16 personer gripits över hela landet.

Under söndagen genomför aktivister från Extinction Rebellion klimataktioner vid flera flygplatser runt om i Sverige.

Bromma flygplats utanför Stockholm har fått stänga till följd av aktionen där miljöaktivister befann sig på landningsbanan.

Hindrade plan att lyfta på Landvetter

Polisen genomför en insats vid Landvetter flygplats, där två personer har gripits efter att de boardat ett plan och sedan hindrat det från att lyfta.

Även vid Halmstad flygplats har miljöaktivister stoppat flyg från att lyfta.

– Vi befinner oss på Landvetter flygplats och på Halmstads flygplats. Initialt fick vi till oss att det är någon slags aktion på plats på flygplatser i Malmö och Stockholm. Då tog vakthavande befäl här ett beslut om att förstärka vår närvaro på Landvetter i förebyggande syfte. Det vi gör är alltså att upprätthålla den allmänna ordningen på platsen, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson vid polisen i region Väst, till GP.

Kräver stopp av subventioner till fossilindustrin

–Vi måste stoppa utsläppen där de går att undvika. Därför kräver vi att staten och kommunerna slutar subventionera fossilindustrin, däribland flyget och flygplatserna, säger Göran Boardy från Extinction Rebellion i ett pressmeddelande.

Vid 19.30-tiden uppgav polisen att de två aktivister som greps på Landvetter flygplats är frigivna, men fortsatt misstänkta för brott mot luftfartslagen, vilket är ett bötesbrott.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.