Arkivbild från midsommarfirande.
Arkivbild från midsommarfirande. Bild: Catrin Hansson

Midsommarfiranden ställs in: ”Vi satsar på 2022”

Fler vaccindoser, minskat smittotal och sport- och kulturevenemang som börjar se ljuset i tunneln. Men midsommar får vänta till nästa år. Trots att restriktionerna har lättat i viss mån, blir det få midsommarfiranden i kommunen i år. Och rekommendationerna från regionen är tydliga, undvik större firanden.

ANNONS
|

Midsommarafton är bara runt hörnet men det blir inte som vanligt i år heller. De flesta midsommarfiranden i kommunen är inställda och under regionens presskonferens på måndagen, var beskeden tydliga.

– Det är fortfarande inte läge att ha någon större fest, mindre bjudning kan man möjligen ha, men då vara noggrann och tänka igenom hur man kan göra det på bästa sätt och utomhus är att föredra, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Region Halland.
Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Region Halland. Bild: Johan Persson

LÄS MER:Klart: Jill Johnson till Tjolöholms slott i sommar

Inställt på flera håll i kommunen

Flera midsommarfiranden ställdes in förra året, och så blir det även i år. På Mårtagården i Onsala hoppas man kunna hålla aktiviteter i slutet av sommaren, bland annat Mårtagårdsdagen, men det blir inget midsommarfirande.

ANNONS

– Vi bestämde förra veckan att vi inte vågar ha det, det brukar komma mycket folk och det går inte. Vi satsar på 2022 i stället, säger Kaj Dannberg, ordförande för Mårtagårdens vänner.

Även midsommarfirandet vid Idalas församlingshem ställs in.

– Vi vågar inte, eftersom det brukar komma 100-120 personer. Vi kör på nästa år och sastar på på sockenvandring i augusti. Det känns mycket säkrare då inte är lika många och det går att hålla avstånd bättre, säger Hans-Börje Oskarson på Gällinge-Idalas hembygdsgille.

LÄS MER:Mat och konst lockade folk till årets Urban Garden Day

Mindre firande med midsommarfika

Till Tjolöholms slott brukar många komma och fira midsommar. Men även i år är firandet inställt.

– Vi kommer sätta upp en midsommarstång som kommer att stå under helgen och vi har öppet som vanligt. Men det är inget evenemang utan folk får ta med picknick och fira midsommar själva. Det är verkligen tråkigt för det brukar vara en förening som roddar midsommarfirandet här. Vi försöker skapa lite midsommarstämning i alla fall, säger David Dagemark, evenemangschef på Tjolöholms slott.

LÄS MER:Sommarbutiken på Tjolöholm avlastar ordinarie butiken

I Vallersvikskyrkan i Frillesås kommer det vara ett mindre midsommarfirande.

– Vi brukar ha stora midsommarfiranden, men i år blir det fika och lite blåsmusik. Konserten är tyvärr inställd, men vi hoppas ändå kunna ge lite midsommarkänsla inne i kyrkan och att det blir bra väder så folk kan sitta utomhus och lyssna. Vi tar bara in 50 personer och det är först till kvarn som gäller, säger ordförande, Henrik Thoursie.

ANNONS

Så ser midsommaren ut i Kungsbacka i år:

  • Vallersvik, Frillesås: klockan 15-18. Ett mindre midsommarfirande med café och midsommarbakelse. Arrangeras av Vallersvikskyrkan.
  • Stättareds 4H-gård: klockan: 13-15. Anpassat midsommarfirande, ingen traditionell dans men musik och midsommarstång.
  • Inställda midsommarfiranden: Högenstugan Ölmevalla i Åsa, Äskhults by, Lindströmsgården i Älvsåker, Apelröds gård Onsala, Ekåsbacken Vallda, Mårtagården Onsala, Idala församlingshem Frillesås, Torstensvik Frillesås, Hamravallen Tölö IF, Tjolöholm Fjärås.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS