Efter metoo valde Kungsbacka kommun att gå igenom alla anmälningar om kränkande behandling. Foto: Arkiv
Efter metoo valde Kungsbacka kommun att gå igenom alla anmälningar om kränkande behandling. Foto: Arkiv Bild: -

Metoo-fall fick kommunen att agera

För ett år sedan drog debatten kring metoo och sexuella trakasserier igång. I Kungsbacka dök det upp ett särskilt fall som fick kommunen att arbeta med arbetsmiljö och normer i verksamheten.

ANNONS
|

Hösten 2017 spred sig hashtaggen "metoo" som en löpeld i sociala medier. Kvinna efter kvinna berättade om sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp. Uppropet gjorde också att företag och arbetsplatser började se över sitt eget arbete. Så blev det i Kungsbacka kommun, något som P4 Halland tidigare berättat om.

– Vi har haft rutiner kring det här tidigare men sen föranledde debatten att vi behövde göra ett tydligt ställningstagande och säga att alla beteenden inte är okej, säger Birgitta Rein som arbetar med arbetsmiljö och hälsa på kommunledningskontoret.

Som en del i arbetet gjorde kommunen en genomgång av inkomna anmälningar.

– Vi tittade på hur många anmälningar vi fått in om kränkande särbehandling. Merparten handlade inte om sexuella trakasserier utan om andra saker. Men i de anmälningar som fanns såg vi att vi måste förbättra arbetskulturen, säger hon.

ANNONS

Hade ni inte gjort ett sånt arbete tidigare?

– Jo, HR- avdelningen har en ganska bra uppfattning om hur det ser ut. Men metoo gjorde att vi ville sätta oss in i det riktigt ordentligt och systematiskt.

Det var särskilt ett fall som fick kommunen att reagera, men Brigitta Rein vill inte gå in på detaljer kring just det ärendet.

– Det handlar framförallt om jargong och hur man utrycker sig. Att det fanns en jargong som inte uppskattas av alla, så kan man säga.

Under året har det pågått ett internt arbete i den aktuella verksamheten.

– Det har varit återkommande möten för att förbättra situationen och arbetskulturen i grunden. Det handlar om att skapa en medvetenhet om vad som är okej och inte.

Birgitta Stein säger att de också har ändrat en del rutiner och att de arbetar med normer och och jämställdhet på flera sätt.

Vilken betydelse har metoo haft för det?

– Det satte fokus på frågan, det gjorde det verkligen. Jag tror att det har gjort oss lite mer uppmärksamma på den här typen av beteenden, och att fler vågar prata om det.

Elvira Linderot

redaktion@kungsbackaposten.se

ANNONS