Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jessica Bomgren och Emma Slätt driver Small Town Girls och säljer burgare och wraps, bland annat från Badhusparken. De välkomnar nya enklare regler för matvagnarna.  Bild: Mats H Ljungqvist
Jessica Bomgren och Emma Slätt driver Small Town Girls och säljer burgare och wraps, bland annat från Badhusparken. De välkomnar nya enklare regler för matvagnarna. Bild: Mats H Ljungqvist

Mer mat på stan – nu blir det lättare ställa upp food trucks

Nu ska det bli enklare att ställa en food truck på stan. Kravet på att vagnarna måste ha egen strömförsörjning skrotas och kommunen lovar fler ställplatser med strömstolpar. Och handlarna i food truckarna är nöjda.
– Vi får ett väldigt bra bemötande från kommunen, säger tjejerna bakom Small Town Girls.

LÄS MER: Folkölets uppsving märks av på bryggeriet i Anneberg

Trenden med food trucks har inte passerat förbi Kungsbacka. På senare år har flera aktörer, med mat från världens alla hörn, av och till dykt i innerstaden. Men kommunen har länge kritiserats för att hålla sig med en stelbent byråkrati när det gäller tillstånd för vagnarna. Det har handlat om allt från var de kan parkeras, till kostnader för hyra av marken och hårda krav på att vagnarna måste ha egen elförsörjning.

Mjukar upp

Nu skrivs reglerna om och istället för krav vill kommunen hellre tala om riktlinjer. Liberalernas kommunalråd Monica Neptun är ordförande i nämnden för teknik, som nyligen beslutat att mjuka upp reglerna för de populära snabbmatsvagnarna.

– Vi jobbar så snabbt vi kan med att få fram el som vagnarna kan använda, i Badhusparken gick det ganska fort men jag vet att förvaltningen arbetar med andra platser också, säger hon.

Fler sittplatser

Förutom Badhusparken kan det till exempel bli aktuellt att använda Hamntorget, som redan har ett av innerstadens bästa häng för flanerande Kungsbackabor. Där kan det dessutom bli fler sittplatser, just för att underlätta för food trucks.

LÄS MER: Norra Torg ska bli maxad bargata: ”Vill skapa en wow-känsla”

– Men ingen kan boka en plats permanent, de får ta de platser som är lediga, säger Monica Neptun.

Jessica Bomgren och hennes kollega Emma Slätt kör food trucken Small Town Girls, där de säljer både hamburgare och olika wraps. De har hållit på sedan oktober förra året och välkomnar att det nu ska bli lättare att ställa upp vagnen.

– Från början fattade vi inte att det fanns krav på egen elförsörjning. Men jag tyckte det kändes fel att dra vagnen med gasbil för miljöns skull, och sedan vara tvungen att dra igång ett dieselaggregat för att få ström, säger hon.

LÄS MER: Kända krogkedjan vill in i nya arenahallen

Small Town Girls-tjejerna kör ett torsdagskoncept i Badhusparken, tillsammans med Våffleriet, en annan lokal food truck. När vädret är rätt ställer de upp vagnarna sida vid sida längs stråket bort mot Resecentrum, och flaggar upp att de är på plats via sociala medier.

LÄS MER: Lista: Här får flest parkeringsböter i Kungsbacka – och så gör du för att överklaga

– Det är alltid trevligare om man kan stå tillsammans. Vi har fått egen nyckel till elskåpet och bommen och vi har fått ett väldigt bra bemötande från kommunen och tekniska förvaltningen, de är verkligen superengagerade, säger Jessica Bomgren.

Nästa steg är att de tillsammans vill göra Badhusparken lite mer välkomnande.

– Vi har en del idéer och det känns verkligen som kommunen lyssnar på oss, säger Jessica Bomgren.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.