Här är hela området på Inlag. Nyligen blev sporthallen klar (grå byggnad i mitten, som i verkligheten är grön). Nu planeras det för arenahallen, som är två år försenad. Bild: Christopher Kullenberg Rothvall
Här är hela området på Inlag. Nyligen blev sporthallen klar (grå byggnad i mitten, som i verkligheten är grön). Nu planeras det för arenahallen, som är två år försenad. Bild: Christopher Kullenberg Rothvall Bild: Christopher Kullenberg Rothvall

Mejlen avslöjar: Platsbristen för arenahallen var känd tidigt

Nu invigs snart Kungsbacka sporthall. Tanken var att arenahallen skulle ha byggts där, men plötsligt visade sig platsen vara för liten. Kungsbacka-Posten har tagit del av mejl från när den planerades. Det visade sig att fastighetsbolaget kände till att marken var för liten redan innan pressmeddelandet om att arenan skulle byggas skickades ut. Samtidigt fortlöper planerna på arenahallen. Den är i nuläget försenad med två år.
– Jag tror det var en glädjekalkyl från början, säger Sven-Erik Bergström, hållbarhetsspecialist på Kungsbacka kommun.

ANNONS
|

Den 15 oktober 2018 slog det ner som en bomb. Utan förvarning kom nyheten att Internationella Engelska Skolan (IES) skulle etableras i Kungsbacka. Nybildade fastighetsbolaget Nystad stadsutveckling skulle bygga.

I pressmeddelandet som kom den 15 oktober stod det:

"Detta ska byggas:

Ny arena med två idrottshallar för handboll, föreningsliv och skolidrott med total publikkapacitet om cirka 2 500 platser. Planerad öppning under 2020."

Nystad fick köpa marken där dåvarande simhallen och Aranäshallen låg för 8,5 miljoner kronor. Priset sattes ned eftersom Nystad var tvungna att riva lokalerna som fanns på platsen. Som krav skulle de också ersätta de två idrottshallarna som fanns. Tanken var att Nystad skulle bygga en ny arenahall med plats för 2 500 åskådare.

ANNONS

Men något år senare föll arenahallen platt. Plötsligt kom man på att den inte skulle få plats på den aktuella platsen.

– Den fick inte plats av flera olika anledningar. En handlade om att utegården för Engelska skolan hade blivit för liten. Arenahallen skulle ha plats för 2 000 åskådare. Nu är det en läktare med plats för 1 000 vilket inte alls kräver lika mycket plats, säger Ida Lennartsson, planarkitekt på Kungsbacka kommun.

Kungsbacka-Posten har gått igenom mejlväxlingen vid tiden för beslutet. I dokumenten finns arenahallen inritad mellan badhuset och ett flervåningshus, där den nuvarande sporthallen ligger.

Mejlen visar att platsbristen var känd tidigt och att Nystad mer eller mindre backade ur arenafrågan innan den blev ett faktum. Redan den 13 oktober 2018, två dagar innan pressmeddelandet om att Nystad skulle bygga arenahallen och Internationella Engelska skolan, skrev Nystads fastighetschef, Fredrik Hermansson:

"Vi ska göra allt vi kan för att få till idrottshallarna i den omfattning som kommuniceras men känner lite oro att platsen klarar av en Arena typ Ystad? Om den gör det finns det risk att projektet blir något större och mer omfattande både ekonomiskt och tidsmässigt. Detta får så klart utredas under hösten men vi vill redan nu flagga för det".

ANNONS

Trots den idoga mejlväxlingen som Kungsbacka-Posten tagit del av, finns inte ett enda mejl från när beslutet togs om att Nystad inte kommer att kunna bygga arenahallen.

I mars 2019 kom beskedet att arenahallen inte får plats. Istället byggde Nystad två idrottshallar, Kungsbacka sporthall, som tas i bruk nästa vecka.

Fredrik Hermansson berättar att skolgården hade blivit alldeles för liten om man hade byggt en arenahall på platsen.

Fredrik Hermansson, fastighetschef på Nystad, var på plats när första spadtaget för sporthallen togs. Bild: Mats H Ljungqvist
Fredrik Hermansson, fastighetschef på Nystad, var på plats när första spadtaget för sporthallen togs. Bild: Mats H Ljungqvist Bild: Mats H Ljungqvist

– Vi hade en arenahall inritad och den blev väldigt fin, men det var flera anledningar till att den inte fick plats. Skolgården skulle bli klämd och dagens lösning lämpade sig bättre för skolidrott. Dessutom skulle gång- och cykelvägen inte få plats, säger Fredrik Hermansson.

Om man läser mejlkorrespondensen verkar det ha varit kommunen som haft bråttom med en arenahall. Fredrik Hermansson skriver i ett mejl:

"Varför kommunicerar kommunen detta innan KSAU eller KS tagit beslutet? Är det en politisk strategi?"

Var Kungsbacka kommun för snabb?

– Jag vet inte vad jag ska säga. Vi ville ju så klart att det skulle bli bra. Därför varskodde vi kommunen inför de första besluten om problemen med markytan, för att förmedla våra farhågor. Samtidigt så tycker jag kommunen fattade rätt beslut. Det hade ju kunnat gå att få plats med en arenahall, säger Fredrik Hermansson.

ANNONS
Nya sporthallen, med flera hallar i en, är klar. Den ska invigas nästa vecka. Bild: Tobias Sandblom
Nya sporthallen, med flera hallar i en, är klar. Den ska invigas nästa vecka. Bild: Tobias Sandblom Bild: Tobias Sandblom

Kommunen hyr in sig i sporthallarna, som invigs med bland annat handbollsmatcher under vecka sju och åtta då både Aranäs herrar och damer spelar. Hyressumman är 8 173 240 kronor per år. Summan kan komma att justeras något. I sporthallarna kommer IES, Aranäsgymnasiet och Hålabäckskolan ha idrottslektioner. Aranäs damer och herrar kommer att spela handboll och Varla lär lira innebandy där. Dessutom finns det plats för kampsporter i sporthallarna.

Arenahallen fick istället en ny placering. Kommunfullmäktige har beslutat att den ska byggas och att den ska innehålla kommersiella ytor. Den ska ligga där den nuvarande konstgräsplanen på Inlag ligger.

Tanken var att den skulle ha varit klar under hösten 2022. Så kommer det inte att bli. Den är ganska rejält försenad.

– Jag vet inte riktigt varifrån det kommer, jag var inte med från början. Men det låter som en glädjekalkyl. Vi har skjutit några gånger på tiden då den ska vara klar. Nu siktar vi på hösten 2024. Om vi får klartecken nu i vår, så kommer vi att hinna det, säger Sven-Erik Bergström, hållbarhetsspecialist på Kungsbacka kommun.

Sven-Erik Bergström. Bild: Jonas Löfvendahl
Sven-Erik Bergström. Bild: Jonas Löfvendahl Bild: Jonas Löfvendahl

Arenahallen är beslutad i fullmäktige. Det vill säga, den ska byggas och med kommersiella ytor. Första budgeten var satt till 270 miljoner kronor. Det kommer att bli dyrare eftersom det priset var endast för bygget av idrottshallar.

ANNONS

– Kommersiella ytor blir dyrare, men egentligen bara själva investeringskostnaden. Om man bygger för att ha kommersiella ytor, så behöver man bara hyra ut runt 75 procent för att hamna på samma kostnad som om man bara skulle bygga idrottshallar, säger Sven-Erik Bergström.

För ett år sedan, i mars 2020, presenterades utredningen av arenahallen. Vad har hänt sedan dess?

– Vi håller på att utreda den kommersiella delen. Det innebär att vi gjort olika riskbedömningar om vi exempelvis får in en vakans som hyresgäst och så vidare. Vi har tittat på vilka risker som finns. Exempelvis om vi bygger en arena som tillsammans med platsen inte blir tillräckligt attraktiv där få vill hyra, vad det skulle innebära.

Sven-Erik Bergström berättar att man hoppas kunna ta in anbud vad gäller affärsytorna i den nya arenahallen. Kommunen vill inte driva det på egen hand.

– Kommunen bör inte vara hyresvärd för kommersiella ytor. Det grundar sig i att marknaden troligen vet bäst vad som lämpar sig och vad som fungerar i en arenahall. Det finns företag som sysslar med sådant och vi anser att de ska sköta detta. Kommunen kommer dock att äga hela fastigheten, säger Sven-Erik Bergström.

Projektet med arenahallen är nu på väg in i politiken. Den 2 mars görs nästa avstämning då kommunstyrelsens arbetsutskott har möte. Slutliga beslutet fattas av kommunfullmäktige i april.

ANNONS

– Vi har haft inne en konsult som sett över förutsättningarna för kommersiella ytor. Det är många moment som återstår, men i botten för uppdraget ligger en arenahall med affärsytor som kommunen ska äga. Det är vad som har beslutats.

Fredrik Hansson är kommunalråd för Centern och ordförande i servicenämnden. Han är säker på att det kommer att bli en arenahall på Inlag.

– Det kommer det att bli. Det är mitt absoluta mål i alla fall. Nu jobbas det febrilt med planeringen och vi kommer att ta ett nytt inriktningsbeslut under våren. Det gäller att få med allting, säger Fredrik Hansson.

Två års försening, det suckas i en del led. Tror du folk tappar gnistan?

– Det tror jag inte. Vi har en dialog med Aranäs och de är med när vi planerar arenahallen. Det är viktigt att det inte blir fort och fel. Arenahallen ska stå i många år och vi får inte missat något. Vi vill ju att det ska bli liv och rörelse i arenahallen både på kvällar och helger. Det här är en i raden av satsningar i området. Vi har ju redan byggt badhuset och sporthallen, säger Fredrik Hansson.

Tobias Sandblom

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

ANNONS

Läs mer: Titta in i den nya – efterlängtade – sporthallen: ”Blir ett riktigt lyft”

Läs mer: Idrottshallen får toppbetyg av Aranäs: ”Håller bästa kvalitet”

Läs mer: Skarp kritik när företag fick ensamrätt

ANNONS