Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Matsvinnet i skolorna: 105 ton slängdes förra året

Kommunala skolorna i Kungsbacka slänger över 100 ton mat varje år. Målet är att det ska halveras på åtta år. Förra året minskade matsvinnet med fem ton, men fortfarande slängdes 105 ton mat i skolorna och förskolorna.
– Det är klart det är mycket, vi behöver fortsätta med arbetet. Men vi ligger under medel i Sverige och jag är hoppfull till 2030, säger Louise Marsland, projektledare.

För två år sedan började Kungsbacka kommun mäta matsvinnet på alla skolor och förskolor dagligen. Det är ett projekt som pågår året ut där allting som slängs i den bruna påsen vägs och varje skola har sina individuella mål för att minska matsvinnet.

– Att vi har kontrollerat det varje dag har gjort att vi får en annan överblick än när vi hade svinnmätarvecka. Nu kan man se vilken mat som slängs, när vi slänger, vad som påverkar, yttre faktorer och så vidare, säger Annika Åkerlund, verksamhetschef måltid på kommunen.

Projektet med att minska matsvinnet har fått stor medial uppmärksamhet, och har tidigare rapporterats om i både P4 Halland och tidningen Norra Halland.

LÄS MER: Bra restauranger i Kungsbacka – enligt kockarna själva

Minskade med fem ton

Tanken var att mäta matsvinnet varje dag även på äldreboendena men det fick pausas på grund av coronapandemin. Men det är på skolorna och förskolorna som den mesta maten slängs, eftersom flest portioner lagas på dessa enheter, enligt Annika Åkerlund. Från 2020 till 2021 minskade man matsvinnet med fem ton.

– Det är jättekul! Det är ett viktigt arbete och det är varken etiskt eller ekonomiskt försvarbart att slänga mat. Det påverkar miljön negativt och är jordens resurser som vi använder i onödan. Det är tack vare alla duktiga och engagerade medarbetare som vi har lyckats med detta, säger hon.

LÄS MER: Beslutet taget: Gymnasiet läggs ner

”Köken kämpar, alla kämpar”

Louise Marsland, projektledare för måltid, förklarar att man tidigare bara mätte matsvinnet en vecka per år. Och man mäter allt, från tallriks- och serverings- till kökssvinn.

– Fem ton är ju ändå fem ton. Köken kämpar, alla kämpar. Det är en grym minskning. Jag har jobbat i kök i hela mitt liv och medvetenheten i dag är helt annorlunda, säger hon.

LÄS MER: Onsalaelevernas unika möte med socialministern

105 ton slängs: ”Vi ligger inte sämst till på något sätt”

Projektet löper ut vid årsskiftet men tanken är att kommunen ska fortsätta mäta matsvinnet framöver. Det är en bit kvar till målet, att år 2030 ha halverat matsvinnet, med tanke på att det fortfarande slängdes 105 ton mat förra året på förskolorna och skolorna.

– Det är klart det är mycket, vi behöver fortsätta med arbetet. Men vi ligger under medel i Sverige och jag är hoppfull till 2030. Vi kanske inte är bäst i Sverige men det ska ske successivt, det är en långvarig hållbar satsning. Det är bättre än att låta köken gå på knäna, säger Louise Marsland.

Även Annika Åkerlund håller med om att det är mycket mat som slängs.

– Det är därför vi måste fortsätta arbetet. Vi ligger inte sämst till på något sätt, nu har vi gjort det vi kan förra året. Men att vi fortfarande slänger mat visar på att frågan måste vara i fokus hela tiden.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.