Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Mat och konst lockade folk till årets Urban Garden Day

En filminstallation i ett förråd, en jazzkonsert på altanen och ett vandrande helgon som guide. Konsten fick mycket plats under årets Urban Garden Day.
– Det har varit min ambition från början, att få in kulturen, säger arrangören Karina Paulsson.

Kungsbackas skyddshelgon Sankta Gertrud mötte folket i Badhusparken under den soliga trädgårdsdagen. Det var konstnären Diana Rönnberg som berättar om det stora, iögonfallande röda konstverket mitt i parken. Det är Mattias Källs skapelse, och innehåller helt enkelt all förpackningsplast som hans familj konsumerat under ett år.

– Jag har varit engagerad i arrangemanget kring den här dagen så jag går runt och berättar om konsten, säger Diana Rönnberg.

I Karina Paulssons vackra trädgård i Östra Villastan var det många besökare som tog del av liguster och alliumblommor. Men högst upp på fasaden hänger Kordian Rönnbergs stora tavla ”Lara and child”, som föreställer tv-spelshjälten Lara Craft som ammar Super Mario.

Knackar på hos trädgårdsintresserade

– Det har varit min ambition från början, att få in kulturen, jag är själv intresserad av sentida konst och performances. Det är ett sätt att värma på grannskapet, säger Karina Paulsson.

Hon är en av arrangörerna bakom Urban Garden Day, och säger att intresset för arrangemanget slår rekord varje år. Det är nu åttonde året som ett femtontal trädgårdar öppnar grinden för besökare.

– I november brukar jag gå ut och leta efter trädgårdar att bjuda in. Det är då man ser vilka som har intresset. Finns det växthus, kompost och så vidare, så finns ett intresse. Jag brukar knacka på och fråga om de vill ha öppet hus på Urban Garden Day och många blir glada. Det är nästan ingen som hör av sig själv, säger Karina Paulsson.

Matmarknad på innergården

Utöver de 15 trädgårdarna som öppnade för besökare under dagen fanns en rad företagare med fokus på mat eller konst på plats i innerstan. På innergården vid Tullen bjöd Cosa Table in till matmarknad. Dryckproducenterna Fjäre Gin och Akia Brygghus var där, precis som Cajom Pepparrot från Fjärås, och lammproducenten HamraGård och Djäknegårdens honung från Åsa.

– Det är precis lagom med folk, ingen trängsel men bra intresse, säger Andrea Wallroth som driver Djäknegården.