Massvaccineringen igång i Tingbergshallen: ”Känns lite som julafton”

När massvaccineringen drar igång under tisdagseftermiddagen är stämningen lätt. Glad personal och förväntansfulla besökare.
– Det känns lite som julafton, utbrister projektledare Malin Larsson minuten innan dörrarna öppnas.

ANNONS

LÄS MER:Nu inleds vaccineringen av allmänheten i Halland

I spöregnet på trappen utanför står de första besökarna. Bengt Ekman och Michael Edner, båda födda 1960, har tid några minuter efter 14.

– Jag försökte boka runt klockan sex på morgonen när bokningen öppnade, men det hängde sig hela tiden. Det tog en timme att komma in och få tid, säger Michael.

Detsamma hände Bengt Ekman, men tid fick de, och de tillhör nu de allra första som får sitt covid-19-vaccin i något av Tingbergshallens tio bås.

– Min kollega mådde lite dåligt efter vaccinet, så det finns väl lite oro för feber och så vidare. Jag tror inte corona biter på mig, jag lever hälsosamt, tränar och äter vitaminer, men jag vågar inte chansa, säger Bengt Ekman.

Michael Edner å sin sida misstänker att han genomgått infektionen alldeles när smittspridningen tagit fart i det tysta. Han var i norra Italien med jobbet i slutet av 2019 och drabbades där av en influensa som gjorde att maten inte smakade något och han gick ner tio kilo. Men han fick det aldrig bekräftat och nu tar han tacksamt emot sin första dos av vaccinet.

LÄS MER:Naturfotografen Annette Seldén om vaccinturismen: ”Jag blir provocerad”

600 doser första dagen

Inne i hallen pågår samtidigt de sista förberedelserna. Man har valt att hålla öppet på eftermiddagarna nu i början, så att fler ska kunna komma utan att ta ledigt på jobbet. Nästan 600 personer blir vaccinerade första dagen. Vaccintillgången styr, hade det funnits mer så hade man kunnat ta emot fler. Projektledaren Malin Larsson hämtar handsprit och servetter.

– Det känns lite som julafton, säger hon och håller på att krocka med en kollega som kommer gående med en karaff med vatten i handen.

LÄS MER:Efter vaccinbeslutet – politikerna nedringda av arga göteborgare: ”Ska polisanmäla oss”

Tjuvstart på grund av regn

Man bestämmer sig för att dra igång tio minuter innan det är sagt. Regnet öser ner och utanför har det redan bildats en kö av människor. ”Är ni redo?” ropar någon, och alla tycks vara redo. ”Då öppnar vi Tingbergshallens vaccinationscentral!” Medarbetarna gör high five med varandra, stämningen är upprymd. Men kösystemet respekteras och avstånd hålls lydigt när de första besökarna släpps in. Gunilla Demme har längtat efter sprutan och går målmedvetet in i båset hon tilldelas.

– Äntligen, känner jag. Det jag ser mest fram emot är att få träffa barnbarnen.

Hon frågar om det finns några siffror på hur bra skydd man har efter en spruta, men hon får inget tydligt svar på det. Sticket gör inte alls ont, men Gunilla är beredd på att det kan ömma i armen ikväll. Efteråt är hon glad.

– Vilken dag. Regnet öser ner, men vilken glädje ändå.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS