Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Fas fyra närmar sig med stormsteg”, säger Region Hallands kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier.  Bild: Stefan Bennhage
”Fas fyra närmar sig med stormsteg”, säger Region Hallands kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier. Bild: Stefan Bennhage

Massvaccinationen startar tidigare än förväntat

Region Halland har räknat med att starta fas fyra veckan innan midsommar. Nu meddelar man att den stora massan troligen kommer kunna boka tid inom två veckor.
– I början på nästa vecka vet vi mer, säger kommunikationschef Johanna Wiechel-Steier.

Regionen arbetar nu med att justera vaccinationsplanen. Länge har man sagt att fas fyra, då den stora massan av människor mellan 18 och 59 år utan riskfaktorer, ska vaccineras, kommer starta i vecka 24. Nu ser man att vaccinationstillgången är tillräcklig och att arbetet flyter på bra och man flaggar därför för att starten kommer ske tidigare. Inom två veckor släpps de första tiderna för bokning.

– Men vi har inte justerat planen än, så jag kan inte säga exakt när det kommer ske, säger Johanna Wiechel-Steier.

LÄS MER: Då startar coronavaccinationen i Tingbergshallen

Regionerna räknar olika

Nästa vecka ska planen vara klar och då kommer befolkningen få veta mer om när bokningen startar. Wiechel-Steier påpekar dock att de olika fasernas starter definieras olika över landet. I vissa regioner menar man att fas fyra startat när man öppnat bokningen, även om det på vissa håll kan dröja upp till fem veckor innan sprutan ges från att man bokat tid. I Halland har man valt att räkna fasens startdatum som den dagen då första vaccinationen ges. Så även om man kommer kunna boka tid inom två veckor så dröjer det ytterligare innan fas fyra inleds.

– Men här bokar vi ganska tätt inpå. Vi har sett att ju längre tid det går från bokning till vaccination, desto fler ombokningar får vi. Dessutom sker justeringar om vi får extra vaccin till exempel, då tillkommer lediga tider innan de vi bokat upp. Vi försöker undvika det.

Johanna Wiechel-Steier Kommunikationsdirektör Region Halland Bild: ALLAN KARLSSON
Johanna Wiechel-Steier Kommunikationsdirektör Region Halland Bild: ALLAN KARLSSON

”Åk gärna till andra kommuner”

Sedan 3 maj har personer under 60, som tillhör en riskgrupp kunnat boka. Hittills har regionen tagit emot 6210 bokningar från dessa personer. Det är ett något lägre tryck än väntat.

– Ja, det är det. Fast det är samma i hela riket, så det är inte unikt för oss. Normalt när vi släpper på en ny grupp så brukar det vara högt tryck första dagen. Så har det inte varit vid senaste släppet. Så vi närmar oss fas fyra med stormsteg.

För tillfället är det högre tryck på tiderna i Kungsbacka än vad det är i exempelvis Halmstad. Regionen välkomnar att man bokar i andra kommuner än där man bor, om man har möjlighet att förflytta sig och vill ha sitt vaccin så fort som möjligt.

– Man får väldigt gärna åka till andra kommuner. Boka där det finns tid, säger Johanna Wiechel-Steier.

LÄS MER: Smittan minskar – lägst antal fall sedan i höstas