Mås har byggt bo i Livets träd

En del av arbetet med att ställa om Kungsbacka torg innefattar en omarbetning av Livets träd. Nu har en mås lagt bo på en av skulpturens grenar.
– Om det är möjligt borde man arbeta runtom boet, så man slipper ta bort det, säger Staffan Müller, engagerad i BirdLife Sverige.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Omarbetningen runt skulpturen Livets träd på Kungsbacka torg har pågått sedan april och de senaste dagarna har en mås lagt sitt bo tillrätta på toppen av skulpturen. Men påverkar måsboet omarbetningen på något sätt?

Enligt Staffan Müller, engagerad i BirdLife Sverige, är i princip alla fåglar i häckningsstadie fredade, men det är först när ungarna kläcks som måsarna kan bli aggressiva.

– Om man kan så tycker jag att man borde arbeta runt boet så man slipper ta bort det, säger Staffan.

Det är vanligt att fiskmåsar och gråtrutar häckar på hustak i städer. Då kan man så småningom också se ungarna hoppa ned och gå omkring på marken. Enligt Naturvårdsverket ska man inte störa ungarna och aldrig klappa dem. Människors hudfett förstör nämligen fågeldunets vattenavstötande skydd och dessutom kan ungarna ha parasiter av olika slag.

ANNONS

Karl Lundgren är förvaltningschef för teknik i Kungsbacka kommun och under fredagen hade han ännu inte hört talas om måsen som lagt beslag på skulpturen.

– Jag vet inte helt säkert ännu, men eftersom arbetet till största del sker runtom själva skulpturen skulle jag tro att boet inte påverkar särskilt mycket, säger han.

LÄS MER:Buller och cigarettrök – så mycket störs boende av stadens nattliv

LÄS MER:Romeo fortfarande borta – Julia ropar efter honom

LÄS MER:Hönsbytardag och ankrace lockade många till Kungsbacka

ANNONS