Markägaren om skogsbranden i Sandsjöbacka: ”Jag är helt tagen”

Skogsägaren Ulf Svennebjer befann sig i Norge när han fick veta att hans skog stod i brand hemma i Sandsjöbacka. Nu vill han tacka familj, grannar och räddningstjänst för deras hjälp med att begränsa skadorna.

ANNONS
|

På många mils avstånd fick Ulf Svennebjer följa det intensiva arbetet med att bekämpa skogsbranden i Sandsjöbacka på lördagen och söndagen. Han medger att det inte kändes roligt att sitta maktlös och inte kunna göra något.

LÄS MER: Stor skogsbrand efter blixtnedslag – 16 enheter på plats

– Det är klart att det inte kändes bra. Men det var svårt att göra någonting åt det, man fick hjälpa till med det man kunde, säger Ulf Svennebjer som nu får hjälp av sin familj med att bevaka brandområdet.

– Situationen är ju inte helt över än. Räddningstjänsten har sagt att det kan ligga och pyra i tre dagar. Så vi har gjort ett schema där vi bevakar området hela tiden, säger han.

ANNONS

Larmet kom lördag eftermiddag

Det var på lördag vid lunchtid som larmet kom om rökutveckling från skogsområdet. Med hjälp av drönare kunde räddningstjänsten lokalisera branden och sedan pågick insatsen i ungefär ett dygn. Fem hektar mark påverkades.

Räddningstjänsten slet hårt i det svårtillgängliga området och Ulf Svennebjer är noga med att hylla brandmännen. Han vill även tacka alla de grannar och familjemedlemmar som ställde upp, bar vatten och assisterade med själva släckningen.

– Jag är helt tagen, det var så många som hjälpte till. Folk gick runt och stampade i enbuskar och blåbärsris, berättar Ulf Svennebjer.

LÄS MER: Storbranden har släckts – tog nästan ett dygn

Han vill inte fördjupa sig i sina egna materiella förluster – han tycker det är fel sak att fokusera på just nu.

– Det är inte så mycket att göra åt det här. Man får bara acceptera det hela.

Känner sig lättad

I stället understryker han hur lättad han känner sig över att inga människor och ingen bebyggelse kom till skada i samband med branden.

– Det finns ju en del bebyggelse i närheten och hade vinden legat på åt ett annat håll så hade det kunnat sluta mycket värre.

En som Ulf Svennebjer vill lyfta fram alldeles särskilt med ett par dagars distans till branden är Kalle Ramsbo, vars barndomsgård ligger i närheten av brandplatsen. Det var Kalle Ramsbo som visade vägen genom skogen när brandmännen skulle ta sig fram.

ANNONS
Ulf Svennebjer.
Ulf Svennebjer. Bild: Privat

Kalle Ramsbo själv berättar att han helt enkelt tog sig fram till fots framför räddningstjänstens specialfordon, allt för att brandmännen skulle hitta rätt i det kuperade och svårgenomträngliga området.

– Det är jättesvår terräng där men de tog sig fram tack vare att det finns en gammal skogsmaskinsväg. De hade 400 liter vatten med sig så jag trodde faktiskt att de skulle få problem att ta sig upp där det är som brantast. Men på något sätt gick det till slut, säger Kalle Ramsbo.

Hur dramatiskt upplevde du att det var?

– Det är klart att man var lite rädd i början. Sen när det hade gått ett tag förstod jag att det ändå fanns en chans att få stopp i det. Det var ändå inte så fruktansvärt torrt i markerna, så det var ju inte så att vad som helst började brinna.

LÄS MER: Han servar brandmännen med luft, vatten och godis

Besviken på Ellevio

En aktör som skogsägaren Ulf Svennebjer däremot är mer besviken på är elnätsägaren Ellevio. Branden startade av allt att döma på grund av ett blixtnedslag i deras anläggning, något som åtminstone Ulf Svennebjer anser borde ha föranlett ett mer uppoffrande agerande från bolagets sida.

ANNONS

– De ställde upp dåligt i detta. Diskussionen som var på plats var att de egentligen bara åkte dit och tittade till sin anläggning, slog på strömmen och sen åkte igen. De har kanske inget juridiskt ansvar att göra något men de har ett moraliskt ansvar, säger Ulf Svennebjer.

Vad borde de ha gjort?

– De borde ha hjälpt till att släcka naturligtvis, som alla grannar gjorde.

Ellevios presschef Jesper Liveröd skriver i ett mejl att bolaget beklagar det som inträffade i Sandsjöbacka, men att det förmodligen fanns goda skäl till att deras personal inte stannade kvar på platsen.

”Vad gäller frågan om hur Ellevios tekniker agerade i samband med det inträffade, kan jag inte svara för hur de enskilda montörerna resonerade. Med största sannolikhet handlar det om att helgens åskoväder innebar många nedslag och incidenter som krävde tillsyn.”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS