Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Maria vävde regnbågsmattan till domkyrkan: ”En stor ära”

När Maria Ljunggren från Fjärås fick frågan om hon kunde väva en pridematta till Göteborgs domkyrka blev hon glad och lite nervös. Plastmattan behövde vara prick 21,36 meter lång och svetsas på plats.
– Det var lite pirrigt, helt klart. Men fantastiskt kul.

Maria Ljunggren driver Boma väveri och har vävt regnbågsfärgade prideprodukter förr. Hon samarbetar nämligen med företaget Happy Pride och har bland annat vävt tio meter långa mattor till pridefestivalen i Malmö.

– Det är en stor ära att få göra det. Pride innebär kärlek, fred, mångfald och tolerans, säger Maria.

LÄS MER: Toppolitikern hoppas slippa debatt om regnbågsflaggan

Blev färdig i domkyrkan

Men när hon blev ombedd att skapa en matta till domkyrkan i Göteborg ställdes hon inför en ordentlig utmaning. Plastmattan i regnbågens alla färger skulle vara exakt 21,36 meter lång, och sträcka sig från den bakersta bänkraden till den främsta.

– Jag vävde en meter extra, och så klippte jag av och svetsade kanten på plats. Så det var lite nervöst in i det sista, berättar Maria Ljunggren.

West Pride, Göteborgs egen pridefestival pågår just nu. I onsdags skulle mattan rullas ut i domkyrkan, och Maria och hennes medhjälpare hade bara en och en halv timme på sig innan högmässan skulle börja.

Prästens ögon tårades

– Men det blev jättebra. Prästen blev tårögd när mattan rullades ut. Det är ett inkluderande val, och det är ett extra stort statement när domkyrkan gör det, säger Maria Ljunggren.

I somras började arbetet. Själva vävningen är inte det mest tidskrävande, den måste ske i ett svep utan avbrott, annars blir det fula skarvar. Så den 22 meter långa, och en och en halv meter breda plastmattan vävdes under en lång dag som övergick i kväll, på en av väveriets mekaniska gamla vävstolar från 40-talet.

LÄS MER: Kyrkklockorna fick fnatt – ringde i närmare två timmar

Har en 83-årig mentor

Företaget ligger i Horred, Marks kommun, och grundades en gång i tiden av Georg Wenanders mamma Hedvig. Idag är 83-årige Georg fortfarande aktiv och en värdefull mentor och läromästare till Maria Ljunggren som nu driver väveriet vidare.

– Jag hade inte klarat det utan Georg. Han var inte med när mattan placerades i domkyrkan, men han har gett mig massa stöd och råd. Vi spolade upp all plast på spolar tillsammans, säger Maria.

Mattan kommer användas igen

Efter vävningen är färdig behöver mattan dessutom torkas. Plasten krymper nämligen, och måste ha krympt färdigt innan kanterna svetsas, annars blir mattan missformad. Så den 50 kilo tunga pridemattan placerades i ett värmerum i tre veckor för att den skulle sätta sig. Maria är nöjd med resultatet. Mattan kommer pryda domkyrkan under West Pride, och därefter plockas fram vid vissa vigslar och gudstjänster.

– Vi har visat hur man förvarar den och den kommer användas vid de högtidligaste tillfällen, säger Maria Ljunggren.

LÄS MER: Kyrkans gym är färdigt – välsignat av biskopen

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.