Här har Leif Mannerström bjudit äldre i Floda på en variant av Sjötunga Waleska. Han kämpar hårt för äldres rätt till bra mat.
Här har Leif Mannerström bjudit äldre i Floda på en variant av Sjötunga Waleska. Han kämpar hårt för äldres rätt till bra mat. Bild: Carina Svensson

Mannerström är på Lianes sida: ”För många bromsklossar”

När ingen hjälp fanns att få, vände sig Liane Weschke till Leif Mannerström. Stjärnkocken rasar mot den dåliga maten på Sveriges äldreboenden.
– Det finns för många bromsklossar i köken, säger han till Kungsbacka-Posten.

ANNONS

Han är en av Sveriges mest kända kockar genom tiderna. Leif Mannerström har flera gånger engagerat sig i matfrågan för de äldre.

– Det är en strid man aldrig kan vinna. Det är det 130-åriga kriget. Varför är det så dålig mat på vissa äldreboenden? I många fall handlar det om vilja och ledarskap. Det finns bra och dåliga restauranger. En del äldreboenden är jättebra, säger Leif Mannerström.

Bild: Carina Svensson

Sönderkokta grönsaker – inget salt

Nyligen skrev Kungsbacka-Posten om Liane Weschke, 90, som bod på Måhaga i Fjärås. Hon är starkt kritisk till maten. Sönderkokta grönsaker, dåligt saltad mat och små portioner är några av klagomålen.

LÄS MER:Liane, 90, slår larm till Leif Mannerström: ”Fångarna hade strejkat”

– Det där är absolut saker som jag känner igen. Man måste ha en bra ledning. En ledning som arbetar i köket och som inte sitter framför en dator och trycker på knappar.

Är små portioner vanligt?

– Ja, visst. De sitter bara och räknar på maten utan att göra något. De pratar om matsvinn. Det är klart att det blir ett matsvinn om de lagar mat som inte går att äta. Om de istället lagar bra mat, så går det så klart åt mer. Gästerna ska väl bli mätta? säger Leif Mannerström.

Vilja är det viktigaste för bra mat, anser Leif Mannerström.
Vilja är det viktigaste för bra mat, anser Leif Mannerström. Bild: Mia Höglund

Har det hänt att ditt engagemang har ändrat på något?

– Absolut. Om man träffar rätt person. Vi var i Kalmar för ett tag sedan. Det var ett halvdant kök och jag blev ombedd att komma dit. Personalen var intresserad och tände på alla åtta. Det blev en ny kökschef och året efter fick de pris som landets bästa, säger Leif Mannerström.

Och tillägger:

– Om jag bara hade gått i kostym i mina restauranger, så hade det aldrig fungerat. Då hade jag aldrig lyckats.

Personal blir motarbetade

Han har varit i flera kök på äldreboenden och har lagt märke till ett bekymmer.

LÄS MER:Planerna på att privatisera äldreboende stoppas

– Många som vill ändra och göra något bättre blir motarbetade. Det finns många som vill göra det bekvämt för sig och bara värma något djupfryst. Det finns för många bromsklossar.

Liane Weschke, 90, från Kungsbacka och Fjärås kräver bättre mat och har larmat Leif Mannerström.
Liane Weschke, 90, från Kungsbacka och Fjärås kräver bättre mat och har larmat Leif Mannerström. Bild: Tobias Sandblom

Leif Mannerström lovar att läsa Lianes brev, men är inte säker på om han hinner ta sig till Kungsbacka.

– Men det är en otroligt viktig fråga. Jag behöver egentligen inte åka dit och klampa in. Om de som leder kommunen förstår värdet av bra mat till äldre, så behövs inte jag. Köp riktiga grejer och planera. Viljan är det viktigaste! Sedan spelar det ingen roll om det är ett kommunalt eller privat boende. Jag är på Lianes sida här! säger Mannerström.

ANNONS