Medicinskt ansvarig Anna Hedén Rosengren, säger att det är en mellanperiod just nu, och hon tror att det kommer bli mer bokningar snart för många tog andra dosen i augusti.
Medicinskt ansvarig Anna Hedén Rosengren, säger att det är en mellanperiod just nu, och hon tror att det kommer bli mer bokningar snart för många tog andra dosen i augusti. Bild: Ellinor Svensson

Många unga valde att vaccinera sig under jullovet

Regionen oroas över att få bokat in sin nästa dos vaccin – och det märks av i Halland. På Halmstad arena var det tomt i helgen. Men Kungsbacka går mot strömmen, med 776 vaccinationsbokningar under lördagen. − Det är jättemånga ungdomar. Visst är det lite trögt, folk bokar sig sämre än vad man hoppas, säger medicinskt ansvarig Anna Hedén Rosengren.

ANNONS

I den senaste uppdateringen kring vaccinationen var Region Halland oroliga över att få har bokat in sin tredje dos. Enligt regionen rör det sig om 16 000 personer som inte valt att boka sin nästa dos, vilket innefattar dos ett till tre.

Den största gruppen är i åldrarna 50-59 år som kan ta sin tredje dos.

− Men vi ser att vi är i ett annat läge än i våras. Då var det ett stort tryck på vaccinationen, medan vi nu ser att vi har en andel som ännu inte har valt att ta nästa dos. Deras tider är obokade skulle man kunna säga och gruppen växer vecka för vecka, säger Daniel Hedeholt, verksamhetschef med ansvar för vaccinationscentralerna i Region Halland, i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Här är Kungsbackas inflytelserika personer under året som gått

Stora skillnader i kommunerna

P4 Halland rapporterade under lördagen om ett tomt Halmstad arena. Strax över 100 personer hade bokat in sig, men arenan har kapacitet att vaccinera 1500 på en dag.

På vaccinationscentralen i Kungsbacka var det inte alls lika tomt under lördagen. 776 personer var inbokade, det är många unga i åldern 12-15 år som ska vaccinera sig.

– Det är jättemånga ungdomar. Några som inte hunnit ta första dosen än, av olika anledningar. De kanske har valt att ompröva sitt beslut. Och några som redan tagit första dosen och nu tar andra, säger Anna Hedén Rosengren, medicinskt ansvarig.

LÄS MER:Nu kan personer över 18 år boka tredje vaccindosen

”Folk bokar sig sämre än vad man hoppas”

Men hon förklarar att det är en dipp just nu i vaccineringen.

– Visst det är lite trögt, folk bokar sig sämre än vad man hoppas. Vi fyller det vi ska men det finns fortfarande lediga tider, säger Anna Hedén-Rosengren.

Vaccinationscentralen har denna veckan haft öppet tre dagar, två vardagskvällar och lördagen. De två kommande veckorna kommer det bara vara öppet på tisdags- och torsdagskvällar mellan klockan 16-20.

Anna Hedén Rosengren tror att det kommer vända om några veckor.

– Vi kan också öppna upp för fler dagar så fort vi ser ett ökat behov. Men vi är inne i en mellanperiod nu. Vecka 6-7-8 kommer det öka igen för det var många som vaccinerade sig i augusti och då har det gått sex månader sen de tog andra dosen, säger hon.

LÄS MER:Parkeringskaos när alla skulle promenera samtidigt: ”Blev lite chockad”

Avvaktar med drop-in tider

I Halmstad och Varberg har man infört drop-in vaccinering, men det är inte ännu aktuellt i Kungsbacka.

– Vi vill inte riskera att det blir för trångt. Vi kanske lägger till det senare, men just nu har vi ett bra flöde.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS