Staket och flaggstång förstördes när den berusade mannen körde bil på Torstensviks badplats i augusti. Foto: Polisen.
Staket och flaggstång förstördes när den berusade mannen körde bil på Torstensviks badplats i augusti. Foto: Polisen.

Man döms för att ha knäckt flaggstång

Den man i 25-årsåldern som berusat kört sönder ett staket och vält en flaggstång i Frillesås har nu fått sin dom. Straffet blev en månads fängelse och skadestånd till föreningen som äger flaggstången.

ANNONS
|

En kväll i början av augusti körde den berusade mannen rakt igenom ett staket och knäckte flaggstången vid Torstensviks badplats. Stranden var vid tillfället full med folk, men ingen blev skadad när rattfylleristen bröt friden och flaggstången.

LÄS MER:Knäckte flaggstång – föraren hade 1,28 promille

Vodka med juice

Domen föll snabbt, eftersom föraren inte har fast adress i Sverige. Utöver att betala 7 200 kronor till Frillesås badförening i ersättning för skadorna döms han till att sitta en månad i fängelse. Tiden i häkte dras dock av från straffet.

Blodprov visade att mannen hade en alkoholkoncentration på 1,28 promille, men han förnekar själv att halten var så hög under tiden då olyckan skedde.

ANNONS

Han medger att han druckit två till tre muggar vodka med juice till maten innan han satte sig bakom ratten, men menar att alkoholhalten inte hunnit nå upp till den höga nivån innan han kraschade in i staketet. I stället ska berusningen ha tilltagit i väntan på att blodprovet togs.

LÄS MER:Dålig träffsäkerhet och räckvidd – vapenmannen slipper fängelse

Blev fullare efter olyckan

Tingsrättens bedömning vilar dock på lagen om rattfylleri som säger att det är straffbart med en viss alkoholkoncentration i blodet under färd och även efter, om höjningen av promillehalten som sker efter färdens slut beror på alkoholintag innan eller under färden.

Varbergs tingsrätt menar alltså att eftersom det är klarlagt att mannen innan färden druckit sådana mängder att han så småningom uppnått 1,28 promille så bör brottsrubriceringen vara grovt rattfylleri.

LÄS MER:Upprepade stölder på tippen: ”60 lås har klippts upp”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS