Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Violinisten Malin Broman är en av sommarvärdarna i sommar i P1. Den 23 juli släpps hennes sommarprat.
Violinisten Malin Broman är en av sommarvärdarna i sommar i P1. Den 23 juli släpps hennes sommarprat. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Malin Broman från Kungsbacka sommarpratar i P1

När Malin Broman, violinist från Kungsbacka, fick frågan om att göra ett sommarprat i P1 var första känslan skräckblandad förtjusning.
– Det är lite utanför min comfort zone men det är klart man ska göra det här. Det är otroligt roligt och en stor ära, säger hon.

På fredagen sommarpratar 46-åriga violinisten Malin Broman från Kungsbacka. Hon är en av personerna bakom Kungsbackas pianotrio som spelat på bland annat Kungsbacka teater. Själv blev hon chockad när hon fick förfrågan om att sommarprata i P1.

– Jag sa bara ”iiiihhh ah okej”, säger Malin Broman och skrattar.

– Första reaktionen var skräckblandad glädje. De gav mig betänketid men jag tackade ja direkt. Det känns som en milstolpe för min egen skull, någonting som verkligen sätter pränt i livet.

”Jag vill öppna dörren till min värld”

Sedan började hon lyssna igenom sommarvärdar tidigare år. Själva texten var en process som fick pågå medan hon höll på med sina andra jobb men musiken till sommarpratet var det som sen band allt tillsammans.

– Det kanske var det som var lättast för mig. Jag kunde höra vilken musik som passar till texten. Jag vill öppna dörren till min värld, till musikens kraft och vad som är betydelsefullt med musiken.

LÄS MER: Hela listan: Här är artisterna som kommer till slottet

Malin Broman kommer att spela med Kungsbacka Pianotrio på Tjolöholms slott i sommar. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Malin Broman kommer att spela med Kungsbacka Pianotrio på Tjolöholms slott i sommar. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

LÄS MER: Årets ”Urban Garden Day” blir rena kulturfestivalen

Att spela in i en studio är en van miljö för Malin Broman. Men utmaningen blev att prata och inte kunna gömma sig bakom fiolen.

– Det var bara det att nu skulle jag använda munnen. Men det gick bra. Det var lite utanför min comfort zone men det är där på gränsen som man lär sig något och visst sjutton har jag lärt mig något. Jag är van vid att uttrycka mig med musik professionellt men att faktiskt sätta sig ner och göra ett helt program om allt som musiken betyder, det var utmanande men roligt, säger hon.

Hoppas att många lyssnar

Hon har spelat fiol sedan hon var fem år gammal. Sedan 2008 har hon spelat i Sveriges Radios symfoniorkester. Innan dess höll hon och maken Simon Crawford-Philips på med Kungsbacka pianotrio på heltid. Då bodde de i London men bor nu i Stockholm. I sommar kommer de till Tjolöholms slott på Change music festival.

LÄS MER: Designern från Onsala ligger bakom succéprogrammets logga

– Nu börjar det vända och snart kommer publiken. Jag tar upp det i mitt sommarprat om hur viktig publiken är och att få dela något fantastiskt tillsammans.

Hon hoppas att alla Kungsbackabor lyssnar på sommarpratet som släpps den 23 juli.

– Jag hoppas folk blir glada och inspirerade. Att man känner sig inkluderad och får reda på något man inte visste förut, och att man får en liten öppning till den klassiska musikens värld.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.