Maja Gunn ställer ut på Fyren

Efter många inställda, uppskjutna och digitala utställningar startar nu en konstutställning på Fyren, i ett regionalt projekt som pågår på flera platser i Halland. Konstnären Maja Gunn ställer ut både internationellt och i Sverige, men är för första gången i Kungsbacka.

ANNONS
LocationKungsbacka||

På 13 olika platser i Halland pågår nu ett regionalt konstsamarbete ”Mode: Yta med djup”. Två av dem pågår i Kungsbacka. En på Tjolöholms slott där man kan möta kungligt 1800-talsmode gestaltat i Queen Victoria. Och i utställningen ”Konstruerad detalj” på Fyren utmanar konstnären Maja Gunn könsidentitet kopplat till kläder.

– Jag vill visa att konstruktionen av kläder, detaljer på plagg, synliggör könsidentitet. Men också hur kroppsliga erfarenheter och minnen kopplade till kläder och normer kan utmanas, säger Maja Gunn.

Hon tar som exempel ett av sina konstverk som är två plagg där hon repat upp tyget men behållit snitt och knäppningar som traditionellt anses kvinnligt eller manligt. Maja Gunn är även professor på Högskolan för konst och design, HDK, Valand i Göteborg.

ANNONS

– Det är kul att den här typen av verk ses som mode, men det är inte i den vanliga form som man annars associerar till mode, säger Maja Gunn.

Maja Gunn berättar att hon vill utmana gränsdragningen mellan mode och konst i sin utställning och det finns inga korta texter om varje konstverk, utan det är upp till besökaren vad man ser och hur man tolkar det.

– Jag vill att besökarna själva ska bilda sin uppfattning, mode är någonting som alla har en relation till, som väcker minnen och igenkänning.

Tror du att tröskeln in till konstvärlden blir lägre vid den här typen av utställning där konst möter mode?

– Ja, det tror jag. Det har vi sett i tidigare utställningar, att det är fler besökare. Förhoppningsvis blir man trygg i rummet och gör att man nästa gång känner att tröskeln in i konstvärlden blir lägre, säger Maja Gunn.

Utställningen pågår till och med 30 maj. Konsthallen kommer öppna den 12 april för besökare, men då är det förbokade besök och i begränsat antal. Varje onsdag kommer det finnas guidade visningar.

– Det har funnits en oro över hur pandemin ska påverka utställningen som startar nu i Halland. Men man kan ju inte bara lägga sig ner och ge upp. Målet är att synliggöra regionen som konstdestination, både boende här och utanför Halland, säger Philip Warkander, lektor i modevetenskap på Lunds universitet.

ANNONS
ANNONS