Magdalena Andersson på väg till Riksdagen för möte med talmannen. På onsdagen röstades hon fram till Sveriges nya statsminister.
Magdalena Andersson på väg till Riksdagen för möte med talmannen. På onsdagen röstades hon fram till Sveriges nya statsminister. Bild: Nils Petter Nilsson

Magdalena Andersson (S) har begärt att bli entledigad – samma dag som hon blev vald

Det har varit en turbulent historisk dag i svensk politik. Magdalena Andersson (S) har röstats fram till Sveriges första kvinnliga statsminister, för första gången får SD inflytande över Sveriges budget – och MP lämnar regeringen.
– Vi har ett enigt parti bakom oss i att vi inte kan sitta i en regering som tvingas styra med en budget som SD förhandlat fram, säger Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet.

ANNONS

Efter långa förhandlingar gick Centerpartiet och Vänsterpartiet med på att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister.

Vänsterpartiets krav var mer pengar till fattigpensionärer – vilket V, MP och S kom överens om under tisdagskvällen.

Överenskommelsen innebär att 700 000 pensionärer kommer få upp till 1 000 kronor mer per månad från och med januari 2023, rapporterar Göteborgs-Posten.

Sveriges första kvinnliga statsminister

Centerpartiets partiledare Annie Lööf meddelade på onsdagsmorgonen att de skulle släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister.

På onsdagsförmiddagen avgjordes frågan i riksdagen. Magdalena Andersson är Sveriges nya statsminister – och den första kvinnan på posten.

– Jag känner mig väldigt taggad, jag är redo att ta itu med Sveriges problem. Jag vet att vi kan bättre, säger hon under sin första presskonferens i sin nya roll.

Men spänningen slutade inte där. Under eftermiddagen avgjordes nästa stora fråga: Budgeten som den nya statsministern ska regera med.

Centerpartiet meddelade på onsdagsmorgonen att de skulle gå emot regeringen och inte rösta för deras budgetförslag.

Partiledare Annie Lööf (C) är nämligen kritisk till vad Nooshi Dadgostar (V) och Magdalena Andersson (S) kommit fram till de senaste dagarna, gällande mer pengar till fattigpensionärerna.

– Det drar regeringen ytterligare vänsterut, säger Annie Lööf.

SD-, M- och KD-budget röstades igenom

Mandatfördelningen i riksdagen är jämn mellan de två blocken. SD, KD och M har lagt ett gemensamt budgetförslag och har totalt 174 mandat.

S, V, MP och C samlar 175 mandat.

Vid 16-tiden på onsdagen röstade riksdagen fram ytterligare ett historiskt beslut.

Sverigedemokraterna får nu för första gången inflytande över Sveriges budget, då oppositionens budgetförslag röstades fram. Det är ett förslag framtaget av SD, KD och M.

MP lämnar regeringen

Genom att Centerpartiet inte röstade för regeringens budget fick alltså oppositionen majoritet i riksdagen. Det här beslutet uppskattades inte av Miljöpartiet som på onsdagseftermiddagen meddelade att de lämnar regeringssamarbetet.

Deras argument är att de inte vill styra på en SD-förhandlad budget.

– Vi har ett enigt parti bakom oss i att vi inte kan sitta i en regeringen som tvingas styra med en budget som SD förhandlat fram, säger Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet under presskonferensen då partiet meddelade sitt beslut.

Andersson har begärt att bli entledigad

Efter Miljöpartiets besked om att man lämnar regeringssamarbetet klargjorde Magdalena Andersson på onsdagskvällen att hon har begärt att bli entledigad som statsminister, men att hon är beredd att bilda en ny regering om hon får möjlighet.

– Processen ägs nu av talmannen, säger hon.

I praktiken innebär det att det kommer att bli en ny omröstning om statsministerposten. Formellt är Stefan Löfven fortsatt statsminister tills dess att en ny omröstning har genomförts i riksdagen.

ANNONS