Magdalena Sundqvist, S-profil från Älvsåker, är femma på Socialdemokraterna Hallands riksdagslista.
Magdalena Sundqvist, S-profil från Älvsåker, är femma på Socialdemokraterna Hallands riksdagslista. Bild: Sabina Selin

Magdalena är Kungsbackas toppnamn på S-listan

Magdalena Sundqvist (S), ledamot i kommunfullmäktige, är nominerad på femte plats när Hallands socialdemokrater tar fram sin riksdagslista.
– Jag är hedrad, säger S-profilen från Älvsåker.

ANNONS
|

Det är när Socialdemokraterna i Halland jobbar fram sitt förslag till riksdagslista som Magdalena Sundqvist landar på femteplatsen.

LÄS MER:Covidutbrott på Gällingeskolan – elever och personal sjuka

Placeringen är inte definitiv och det krävs en ordentlig valframgång för att det ska räcka till en riksdagsplats. Samtidigt är Magdalena Sundqvist det enda S-namnet från Kungsbacka som placeras så högt av partikamraterna i Hallandsdistriktet.

Ny i politiken

– Jag är jättehedrad av förtroendet, jag är ju ändå relativt ny i politiken och har ju tidigare bara varit med på riktigt i en valrörelse, säger Magdalena Sundqvist till Kungsbacka-Posten.

LÄS MER:Trots nya bygget – biltrafiken kan utebli från Borgmästarebron

Det politiska engagemanget hittade hon i slutet av 2010, via föräldraföreningen på Älvsåkersskolan. 2014 blev hon aktiv socialdemokrat och sedan dess har det hänt mycket. Magdalena Sundqvist sitter idag i kommunfullmäktige, är ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i nämnden för kultur och fritid. Där har hon bland annat kritiserat höga avgifter i nya badhuset, hon har varit engagerad i flyktingmottagandet i Anneberg och hon har drivit på om bättre skolstädning under coronapandemin.

ANNONS

LÄS MER:Socialdemokraterna i Halland nominerar Magdalena Andersson

– Jag är engagerad och då har det nog blivit så att jag synts mycket i olika sammanhang, konstaterar Magdalena Sundqvist.

Barnfrågor viktigast

Men fortfarande är det barnfrågorna hon har närmast hjärtat.

– Allting började med skolfrågan, men det är fortfarande de politiska frågorna kring barn och unga som väcker mitt engagemang. Barn är barn, säger hon.

LÄS MER:Fallfärdig och farlig lekplats: ”Riv den innan något allvarligt händer”

Det är en omfattande process när Hallands socialdemokrater mejslar fram sina riksdagskandidater. Den börjar med att de lokala S-medlemmarna i kommunerna föreslår namn, som därefter bearbetas av distriktets valberedning. Efter det läggs förslagen fram på ett medlemsmöte. Och när läget blir skarpare intervjuas kandidaterna i Hallandsdistriktet om hur de ser på politiken och vilka frågor de vill jobba med. Den definitiva listan spikas på en valkonferens senare i år.

Toppnamn på kongressen

Närmast i tid ligger den stora S-kongressen i Göteborg, där 350 ombud från hela landet samlas. Också där heter Kungsbackas representant Magdalena Sundqvist.

LÄS MER:Efter covidkritiken – nu backar kommunen om städrutinerna på skolorna

– Ja, det känns som att det har gått fort, från att jag satt vid köksbordet med föräldraföreningen till att jag åker till S-kongressen som representant för Kungsbackas socialdemokrater. Självklart är det både roligt och hedrande att få det förtroendet, säger hon.

Hallands S-lista toppas av Jennie Nilsson från Hylte, som tidigare var landsbygdsminister i Löfvenregeringen.

ANNONS

På plats nio på Hallands S-lista finns Helen Ung Le, ordförande i LO-facken i Halland, även hon från Kungsbacka. Andra S-namn från Kungsbacka är Jonas Strand och Maj-Britt Rane Andersson, på plats 18 respektive 19 på listan och med kommunalrådet Eva Borg på plats 21.

Ermin Skoric, ledamot i nämnden för äldreomsorg i Kungsbacka, står listad på plats 24 i förslaget till riksdagslista från Hallands socialdemokrater.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS