Moderaternas Franklin Eck är ordförande i kommunala bostadsbolaget Eksta och har flera tunga uppdrag i kommunpolitiken. Han är kritisk till avtalet där kommunen säljer mark till tennisklubben.
Moderaternas Franklin Eck är ordförande i kommunala bostadsbolaget Eksta och har flera tunga uppdrag i kommunpolitiken. Han är kritisk till avtalet där kommunen säljer mark till tennisklubben. Bild: Mats H Ljungqvist

M-toppen till attack mot ”tennisavtalet”: ”En gräddfil jag inte kan begripa”

Moderaternas Franklin Eck går till svidande angrepp mot kommunens markaffär med tennisklubben. I en debattartikel skriver han att marken kunde sålts för upp mot 20 miljoner om den kommit ut på marknaden, i stället för att anvisas till en enda köpare.
– Den här klubben får en gräddfil jag inte begriper, säger han och kallar kommunalrådet Fredrik Hansson (C) för ”Kungsbackas slöseriminister”.

ANNONS

Det är i en debattartikel som moderaten Franklin Eck går till hård attack mot den uppmärksammade markaffären med tennisklubben. Klubben får där köpa loss en kommunal mark granne med Ica Maxi för 5,5 miljoner. Samtidigt lovar kommunen att köpa klubbens gamla tennishallar för exakt samma summa, ett avtal som klubbats av kommunstyrelsens arbetsutskott.

LÄS MER:Kungsbackas egen ”slöseriminister” har slagit till igen

Eck är kritisk mot stora delar av uppgörelsen, och han ifrågasätter varför tennisklubbens lokalbekymmer ”nu blivit ett kommunalt problem”.

– Den här klubben får en gräddfil jag inte riktigt begriper och jag kan inte förstå varför deras lokalbrist ska vara kommunens bekymmer. Det finns mängder av andra idrottsklubbar som kanske också behöver lokaler eller mark utan att det för den skull blir kommunens problem, säger han.

LÄS MER:Tennisklubben backar om borgenspengar – drar tillbaka ansökan

Skillnad på folk och folk

Avtalet innebär att tennisklubben betalar ungefär 350 kronor per kvadratmeter för marken, som är 16 000 kvadratmeter stor. Bara ett par stenkast bort bygger kommunala bostadsbolaget Eksta ett nytt äldreboende.

Franklin Eck, som också är ordförande i Eksta, påminner om att kommunens eget bostadsbolag där fick betala runt 24 miljoner för 14 500 kvadratmeter, en mark som alltså är mindre.

LÄS MER:Tennismark läggs ut för affär – till en enda köpare

– Det är uppenbarligen skillnad på folk och folk, säger han.

Tennisklubben får enligt avtalet köpa marken för exakt samma summa som kommunen betalar för de gamla tennishallarna. Det är en värdering som ”framstår som närmast löjlig, om det inte vore för att det är Kungsbackas skattebetalare som står för notan”, skriver Eck, som framför allt är kritisk mot att kommunen säljer marken för billigt.

Märklig tillfällighet

Med ett annat upplägg skulle marken ”kunna säljas till hyresrätter eller näringsverksamhet, vilket skulle kunna inbringa ytterligare 10-20 miljoner till skattebetalarna”, fortsätter Eck, som i artikeln kallar centerns kommunalråd Fredrik Hansson, som varit drivande i markaffären, för ”Kungsbackas slöseriminister”.

– Det är inte min sak att betygsätta kommunalrådet, men det är en märklig tillfällighet att värderingen av marken och tennishallarna hamnar på samma summa, eller hur, säger Franklin Eck till Kungsbacka-Posten.

LÄS MER:Kommunens markaffär med tennisklubben – byter 16 000 kvadrat mot gamla tennishallar

Kommunalrådet Fredrik Hansson (C) står fast vid att affären gått rätt och riktigt till.

– De har inte fått någon gräddfil, diskussionerna om deras lokalproblem har funnits i säkert 15–20 år och det är ett enigt arbetsutskott som står bakom avtalet. Vi pratar med både idrottsklubbar och näringsliv när de hör av sig till oss och undrar om vi har mark att sälja, säger han.

Franklin Eck menar att kommunen kunde fått in 10–20 miljoner till om affären sålts för till exempel bostäder eller som företagsmark. Stämmer inte det?

– Marken är ju inte planlagd, så i princip är det riktigt. Hade den sålts för bostäder hade det varit en helt annan prislapp. Men vi vi vill ju också att det ska finnas mark för till exempel idrottsanläggningar, det är viktigt för att Kungsbacka ska vara en bra kommun att bo i, säger Hansson.

Visste du att den här affären skulle väcka så mycket debatt?

– Hade jag varit rädd för debatt så sitter jag på fel ställe. Jag är trygg i det här, detta blir en bra anläggning för tennisklubben och kommunen kommer att ha användning för deras gamla anläggningar, som kommer öka vår hallkapacitet.

Vad säger du om att kallas ”Kungsbackas slöseriminister”?

– Jag har ingen kommentar till det. Det får stå för Franklin Eck.

Markaffären är omstridd också av andra skäl. Grannar till marken bredvid Ica oroas av störningar från tennisspelet och både byggärendet och själva markaffären har överklagats till högre instans av privatpersoner.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS