Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det är en pyroteknisk vara, det är inga leksaker utan de ska hanteras respektfullt, varsamt och under vuxens närvaro. Dessutom ska man vara nykter”, uppmanar kommunpolisen. Bild: Robin Aron
”Det är en pyroteknisk vara, det är inga leksaker utan de ska hanteras respektfullt, varsamt och under vuxens närvaro. Dessutom ska man vara nykter”, uppmanar kommunpolisen. Bild: Robin Aron

Många ungdomar hanterar fyrverkerier dåligt – polisen kritisk

I de flesta händelserapporterna om felanvändning av fyrverkerier är unga överrepresenterade. Detta enligt uppgifter från lokalpolisen i Kungsbacka.
– Ungdomar och unga vuxna tänker inte fullt ut när och hur man använder smällare och raketer, säger Jenny Sjöström, kommunpolis i Kungsbacka.

LÄS MER: Grått och disigt – så blir vädret på nyår

Under onsdagskvällen sköts det raketer och bangers, som är förbjudna i Sverige, mot polisstationen i Kungsbacka. Senare under kvällen fick polisen ett flertal larm från boende kring Lindens torg om pyroteknik som kastats, berättar Ulf Eriksson, stationsbefäl i Kungsbacka:

– Det handlar om raketer och smällare som ungdomar har kastats. Vi var där och gjorde kontroller men vi hittade inget som var olagligt, säger han.

Det ska röra sig om ungdomar som är mellan 14 år och 24 år gamla. Även kommunpolisen, Jenny Sjöström, bekräftar bilden att i de flesta händelserapporter som kommer in till polisen gällande fyrverkerier rör det sig om ungdomar och unga vuxna, alltså personer över 18 år.

– Man använder det mer som en rolig grej, men det ställer till det för människor som blir rädda och djur som mår dåligt av det, säger hon.

LÄS MER: Stort intresse för fyrverkerier: ”Mer populärt i dag”

Får inte avfyra var som helst

Hon berättar att avfyrandet av raketer och bangers förekommer på flera platser i Kungsbacka, och att det kan medföra en risk för skador.

– Jag kan inte säga exakt vilka ställen utan det är olika platser. Vi har haft det vid polishuset vilket inte är okej men det är ju inte okej någon annanstans heller, säger Jenny Sjöström och fortsätter:

Kommunpolisen Jenny Sjöström menar att man gör sig skyldig till brott genom att avfyra fyrverkerier på fel platser. Bild: Polisen
Kommunpolisen Jenny Sjöström menar att man gör sig skyldig till brott genom att avfyra fyrverkerier på fel platser. Bild: Polisen

– Det är faktiskt inte tillåtet att avfyra på sådana ställen där det kan finnas risk för personskador eller att man riktar det mot byggnader, eller på annat sätt utsätter andra för fara, då behöver man ansöka om tillstånd.

LÄS MER: Så tycker de politiska partierna om vaccinkrav på vårdpersonal

"Förverkar direkt”

För att förebygga att folk smäller av bangers och smällare, som är förbjudna sedan en lång tid tillbaka, gör polisen flera kontroller mot varuhus och butiker som säljer fyrverkerier.

– Vi gör tillsyn och ser till att de följer reglerna som tillkommer när man säljer pyrotekniska varorna. Vi från polisens sida är väldigt restriktiva när det kommer till personer under 18 eftersom de inte får inneha eller hantera fyrverkerier, smällare eller bangers. Det förverkar vi direkt, säger hon och fortsätter:

– Det är mot de som vi riktar vårt arbete i första hand för de får inte ha det.

Beställer via internet

I ett pressmeddelande skriver Tullverket att de i år har beslagtagit ungefär 19 000 pyrotekniska varor vid de olika postterminalerna. Det är alltså en fördubbling sedan 2020. Cirka tre fjärdedelar av de pyrotekniska varorna är bangers. De räknas som brandfarliga och kan göra stor skada enligt nationellt forensiskt centrum, NFC.

– Det är återigen som med mycket annat, vi har internet där man kan beställa varor från. Det är också därifrån som man beställer bangers till Sverige, säger Jenny Sjöström.

LÄS MER: Hon är årets mest inflytelserika Kungsbackabo: ”Jag är bra på att jobba med kniven mot strupen”

Gör sig skyldiga till brott

Enligt svensk lag får enbart personer som är över 18 år köpa och använda fyrverkerier, med vissa undantag. Det är också man själv som är ansvarig för att ingen kommer till skada, vare sig det handlar om människor, djur eller byggnader. Är man under 18 år är det föräldraansvar som gäller, menar Sjöström.

– Ungdomar och unga vuxna tänker kanske inte riktigt fullt ut när och hur man använder smällare och raketer som är förbjudna. De gör sig skyldiga till brott, säger hon.

Samtidigt skickar Jenny Sjöström med en varning till alla som ska smälla fyrverkerier på nyår.

– Det är en pyroteknisk vara, det är inga leksaker utan de ska hanteras respektfullt, varsamt och under vuxens närvaro. Dessutom ska man vara nykter, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.