Många kvinnor nöjda med Hallands förlossningsvård: ”Bemötandet var jättebra”

Den nationella Graviditetsenkäten har nu kommit med ett resultat: Kvinnorna som fött på Hallands sjukhus är mycket nöjda med den vård de fått. Kungsbackabon Angelica Wedberg är en av de kvinnor som nyligen fött barn på förlossningen i Varberg.
– Bemötandet var jättebra. Proffsigt, lugna och trygga, säger Angelica.

ANNONS
|

Drygt 2 100 kvinnor som födde barn på Hallands sjukhus i Varberg svarade på enkäten under vintern, varav en stor majoritet av dessa kvinnor var mycket nöjda med den vård och det bemötandet de fick.

Angelica Wedbergs dotter föddes den 4 juni i år på sjukhuset i Varberg. Angelica beskriver förlossningen som väldigt snabb, då det gick fyra timmar och 22 minuter från första värken tills att hennes dotter Millienova var född.

– Allt kändes väldigt bra. Och eftersom det gick så fort så var personalen till största del kvar i rummet hela tiden, vilket kändes väldigt tryggt, säger Angelica.

ANNONS

LÄS MER:Ida viger sitt liv åt förlossningar: ”Mitt största intresse”

Hjälp med panikångestattacker

I förlossningsbrevet hade Angelica berättat att hon var rädd för att smärtan skulle dra igång en panikångestattack. När hon väl var på plats på förlossningen visade då personalen tydligt att de hade läst förlossningsbrevet och var medvetna om hennes rädsla.

– Det var då noga med att jag skulle få bedövning väldigt fort. Så det kändes verkligen som att de tog hänsyn och förstod mig, vilket blev väldigt betryggande.

"Det gick till den gräns att jag vägde 46 kilo”

I enkäten framkom det även att sjukhuset hade ett område där det finns en stor förbättringspotential, vilket är eftervården för kvinnorna. Ungefär en tredjedel av de som svarade anser att denna del är bristande.

Angelica däremot är nöjd med även denna del då hon har fortsatt kontakt med en kurator efter förlossningen som gett ett bra stöd. Dock hade hon önskat att hon fick mer hjälp under graviditeten, då hon led av hyperemesis gravidarum under både sin första graviditet samt denna. Det vill säga ett konstant och allvarligt illamående.

– Det gick till den gräns att jag vägde 46 kilo och bara spydde upp allting under min första graviditet. Till slut fick jag åka in till Varbergs sjukhus för att få dropp, säger Angelica och fortsätter:

– Jag hade önskat att jag fick mer information om detta innan och att det kan hända, precis som att alla vet att man som gravid kan få havandeskapsförgiftning.

ANNONS

LÄS MER:Storsatsning på sjukhuset – kan gå från noll till tusen ögonoperationer om året

Fick råd via Facebookgrupp

När Angelica vände sig till mödrahälsovården sa de att det skulle gå över vid vecka 12, men för henne höll det i sig under hela graviditeten. Till slut hittade hon råd om det i en Facebookgrupp.

– Hade jag fått hjälp och dropp tidigare hade det kanske känts lättare, men nu fick jag be om hjälp själv och det var då jag fick dropp. Där fick jag även senare information samt att de sa att jag skulle höra av mig om det blev sämre igen.

Utöver den problematiken är Angelica mycket nöjd med sin förlossning.

– Överlag var bemötandet jättebra. Proffsigt, lugna och trygga.

Maud Ankardal, verksamhetschef för förlossningsvården. Bild: Privat
Maud Ankardal, verksamhetschef för förlossningsvården. Bild: Privat

Verksamhetschefen om enkäten

Maud Ankardal, verksamhetschef för förlossningsvården, är mycket glad efter den positiva feedbacken från Graviditetsenkäten.

– Vi har en bra förlossningsvård i Halland som vi själva känner oss stolta över. Vi har även fått mycket positiv respons i vardagen, vilket känns jätteroligt, säger Maud Ankardal.

LÄS MER:Svårt med vårdbemanning i sommar – men inte värre än vanligt

De sämre resultat som gäller eftervården har de även börjat hitta förbättringsmöjligheter till.

– Kanske att man kan individualisera den delen mer utifrån vad individen behöver. Om det är längre tid på BB eller mer tid hemma. Vi har även pratat om möjligheten att ha andra kommunikationsformer så man exempelvis kan kommunicera enkelt om det dyker upp frågor hemma, säger Maud Ankardal.

ANNONS

Huruvida Hallands sjukhus avviker från det nationella resultatet jämfört med övriga sjukhus i Sverige kan Maud ännu inte svara på, då de inte hunnit gå igenom hela enkäten tillräckligt noga än.

– Det vi vet är att vi inte sticker ut negativt, utan snarare positivt. Det är inget speciellt område heller där vi avviker markant.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS