Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Målet: att sälja vin på gården i Fjärås

Högt upp på slänten på norrsidan av Lygnern ligger Nicholas Lusacks vingård och efter sex års hårt slit vill han kunna sälja en flaska till besökare. Han har bjudit in riksdagspolitikern Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) som är positiv.
– Jag tycker det är dags att ta steget till gårdsförsäljning nu, säger hon.

På Rygga vingård hänger nu vindruveklasarna tunga på rankorna. Om någon månad är det dags att skörda och pressa.

Då bjuder Nicholas in gäster för att hjälpa till, och få lära sig mer om processen. Efter jäsning och filtrering fylls det vita vinet på flaska med en etikett med namnet ”Lusack”. Men besökarna på gården får inte köpa en butelj direkt från producenten. Så lyder lagstiftningen.

Just nu görs en utredning, den tredje på tio år, om det skulle gå att kombinera gårdsförsäljning av vin utan att utmana Systembolagets monopol. Detta är Nicholas positiv till.

LÄS MER: Nytt bryggeri i kommunen: ”ett lokalt öl behövs”

Positiv moderat på besök

– Det här är ingenting jag gör för att tjäna pengar, tvärtom, jag går back, men om någon tar sig hit för att titta på odlingen så vill jag att de ska kunna få med sig en flaska att smaka på, säger han.

Han har fått besök på gården av representanter från Småföretagarnas Riksförbund, och av den moderata riksdagsledamoten Ann-Charlotte Hammar Johnsson som lobbar för att gårdsförsäljning ska bli tillåten i Sverige. Hon har också skrivit en motion om saken.

– Jag tycker det är bisarrt att människor som kommer till en gård för att plocka druvor sedan måste köra iväg till Systembolaget för att köpa vinet, som i sin tur har varit en sväng på centrallagret i Örebro innan det landat i butiken, säger hon.

LÄS MER: Kungsbacka i topp bland städer med flest dryckestillverkare

Monopolet ska bevaras

Hon säger att man började titta på frågan redan för 20 år sedan, och att det gäller att vara långsiktig när man tar politiska beslut. Precis som Nicholas har behövt vänta i flera år innan rankorna bar tillräckligt med druvor för att krama ur till en hel flaska.

– Min åsikt är att folkhälsan inte riskeras, och att man kan kombinera gårdsförsäljning med Systembolaget, säger Ann-Charlotte Hammar Johnsson.

Förutsättningen för en förändring är att Systembolagets monopol ska kunna bevaras, och de utredningar som hittills gjorts har kommit fram till att man inte kan kombinera monopolet med att producenter säljer sitt vin på gården.

LÄS MER: Folkölets uppsving märks av på bryggeriet i Anneberg

Tillåtet i Finland trots monopol

Ann-Charlotte Hammar Johnsson är av en annan uppfattning och pekar på Finland, ett annat EU-land, där man också har ett statligt monopol men numera tillåter försäljning av dryck med alkoholhalt upp till tolv procent från gården där den produceras. Reglerna ser dock annorlunda ut i Finland, där öl med en styrka upp till 5,5 procent får säljas i vanliga butiker.

Frågan diskuteras allt oftare i takt med att intresset för småskalig produktion av öl och vin ökar. De senaste åren har många nykomlingar etablerat sig runt om i landet. Vinodling är vanligare ju längre söderut man kommer, men öl produceras numera på många ställen i Sverige.

Alkoholkonsumtionen minskar – tillgängligheten ökar

Centerpolitikern Anders Eriksson från Kungsbacka arbetar också för ett godkännande av gårdsförsäljning och förklarar hur han tänker.

– För att ta reda på risken så utgår jag från två faktorer: tillgänglighet och pris. Vad gäller tillgängligheten så har den ökat enormt de senaste åren, säger Anders Eriksson.

Som exempel ger han lördagsöppet på Systembolaget, flera nya butiker, ombud och hemkörning. Dessutom har reglerna för hur mycket alkohol som får tas in i landet lättats, och den lagliga näthandeln har blivit alltmer populär.

– Samtidigt som tillgängligheten har ökat har alkoholkonsumtionen minskat. Alltså är inte tillgängligheten avgörande. Då kvarstår priset. Priset på alkohol av en lokal producent kommer troligtvis vara mycket högre än det billigaste på Systembolaget.

LÄS MER: Grönt ljus för bryggeri mitt i stan – så ska restaurangen se ut

Vill erbjuda vin i Fjärås

– Min grundfilosofi är att en producent som tillverkar en laglig produkt ska kunna sälja den själv, säger Anders Eriksson.

För Nicholas Lusack är det inte aktuellt att sälja sitt vin på Systembolaget. Hans produktion med 1 200 rankor är inte tillräckligt omfattande, men han skulle gärna vilja låta konsumenter ta del av hans dryck i mindre skala.

– Jag vill kunna anordna event som inkluderar vinförsäljning, och jag ser möjligheter att kunna samarbeta med grannar här i Fjärås för att erbjuda upplevelser för besökare. Och jag vill att gästerna ska kunna köpa med sig en flaska hem, säger Nicholas Lusack.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.