Länsstyrelsens uppmaning: Gräv upp invasiva arten – innan det är för sent

Den gula skunkkallan stormtrivs i Halland – men hotar all annan växtlighet. Nu vädjar länsstyrelsen till allmänheten om hjälp för att bli av med den invasiva arten:
– Den bästa metoden för bekämpning är att gräva upp plantorna.

ANNONS
|

Den gula skunkkallan är från början en nordamerikansk växt men kom till Sverige på 1960- och 70-talet – då som en poppis växt vid trädgårdsdammen.

Men sedan dess har den fått stor spridning utanför trädgårdsgränserna och är EU-listad som en invasiv art. Det betyder bland annat att det inte är tillåtet att låta den växa i trädgården eller på annan mark i något av medlemsländerna.

Plantan trivs bäst på fuktig mark, ofta vid sjöar och längs med vattendrag. Genom att snabbt bilda täta, höga skogar tränger den undan all annan växtlighet.

Stor spridning i Halland

I Sverige har plantan främst fått stor spridning i södra och mellersta delarna av landet. Särskilt stor spridning har den fått i Halland. För att komma till bukt med problemen startade därför länsstyrelsen redan förra året ett större bekämpningsprojekt med fokus på den halländska Fylleån – ett projekt som även fortsätter i år.

ANNONS

”För att hindra spridningen och på sikt utrota skunkkallan krävs en gemensam insats från allmänheten och myndigheter”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Den bästa metoden för att göra sig av med den gula skunkkallan är att gräva upp den. Redan efter första årets grävning kommer en minskning att märkas av, men nya plantor är att räkna med.

”Bekämpningen bör ses som en återkommande skötselinsats”, skriver länsstyrelsen.

Uppmanar allmänheten

Man uppmanar även allmänheten att bekämpa växter som hittas även på annan mark än den egna, samt att rapportera in eventuella fynd till Artportalen för invasiva arter.

”Att ’plocka blommor’ är enligt allemansrätten tillåtet även på annan mark än din egen, med sunt förnuft förstås.”

Avfallet ska köras till återvinningscentral för förbränning, eller brännas i egen regi. Mindre mängder kan slängas i hushållsavfallet – men inte i komposten.

Se mer hur du själv kan bekämpa den gula skunkkallan i Naturvårdsverkets video nedan.

LÄS MER:Mardrömsväxten håller ett starkt grepp om kommunen: ”Väldigt svår att få död på”

LÄS MER:Expertens dystra besked: Lång kamp att bli av med skräckplantan parkslide

LÄS MER:Dan Nyby hoppas att den nya vätskan ska utrota parkslide: ”Inom tio år”

ANNONS