Överdriven vattenkonsumtion ska kosta mer. Det anser Vänsterpartiets Maria Rasmussen.
Överdriven vattenkonsumtion ska kosta mer. Det anser Vänsterpartiets Maria Rasmussen. Bild: Tobias Sandblom

Lyxvatten ska kosta mer

Överkonsumtion av vatten ska kosta mer. Det anser Vänsterpartiet som har motionerat om en progressiva vattenavgifter.
– Vi måste få ner användningen av dricksvatten, säger Maria Rasmussen (V).

ANNONS

Under förra årets torka införde Kungsbacka kommun bevattningsförbud. Anledningen var att det maximala uttaget av vatten från Lygnern höll på att gå i taket. I år har inget sådant förbud behövts. Folk har hörsammat kommunens uppmaning att använda vattnet sparsamt.

– Vi gick ut med en anmodan under våren, att folk skulle tänka sig för när det gäller vattenanvändningen. Och det verkar som att folk varit schysta och faktiskt hörsammat det. Vi har betydligt bättre nivåer i år. Vädret har varit på vår sida även om det varit varmt, säger Ulf Carlsson, enhetschef för vattenproduktion på Kungsbacka kommun.

Något bevattningsförbud är inte aktuellt i nuläget. Men Ulf Carlsson höjer ett varningens finger för vad som kan hända när folk nu återvänder från sina semestrar.

– Nu gäller det att vi fortsätter tänka på användandet av vatten, så att folk inte hittar på något när de kommer hem från semestrarna. Det är lätt att folk glömmer av det efter att ha varit borta, säger Ulf Carlsson.

Vänsterpartiet har motionerat om progressiva vattenavgifter – alltså att det ska bli dyrare ju mer vatten du använder.

– Om man överförbrukar vatten så ska det kosta extra. Vad som är en överförbrukning får tjänstemännen avgöra om motionen skulle gå igenom, jag kan inte säga det exakt. Exempel på att använda för mycket vatten är om du vattnar blommor överdrivet mycket, fyller pooler och liknande, säger Maria Rasmussen, fullmäktigeledamot för Vänsterpartiet.

Hon menar att syftet helt enkelt är att minska vattenkonsumtionen i stort och berättar även att Halmstad har lagt ett liknande förslag.

– Det pågår sådana här diskussioner på flera platser i landet. Jag tycker det är något som Kungsbacka borde ta till sig.

I motionen skriver V att avgiftsförändringen bör kompletteras med andra beteendeförändrande åtgärder.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

ANNONS