Lyckat samarbete på golfklubben

Ingen av dem spelar golf, men både Isse Osman och Abdul Alahmad stortrivs på Forsgårdens golfklubb. I ett lyckat samarbete med Arbetsförmedlingen har de här både fått arbete och gemenskap och en fast punkt i tillvaron i sitt nya hemland.

ANNONS
|

Abdul Alahmad är först lite tveksam till att vara med på bild.

– Jag gillar inte det, säger 23-årige Abdul och ler lite förläget innan han motvilligt går med på att trots allt bli fotograferad tillsammans med den jämnåriga arbetskamraten Isse Osman.

Men sedan släpper det och båda berättar att de stortrivs på golfklubben där de har hand om parkskötsel, gräsklippning, att samla bollar och alla möjliga andra saker som har med drivingrangen att göra.

– Det är härligt att få vara ute och jobba, i alla fall en sån här dag då det är fint väder och solen skiner, säger Abdul Alahmad som kom från Syrien till Sverige och Kungsbacka för tre respektive ett och ett halvt år sedan.

ANNONS

”Alla är jättesnälla”

– Alla är jättesnälla och trevliga och det är också många av gästerna som kommer fram och pratar med oss, fortsätter han medan han går loss med kantsaxen i rabatten.

Även Isse Osman, som själv kom till Sverige från Somalia 2017 och bott i Kungsbacka i bara sju månader, trivs på golfklubben. Precis som Abdul studerade han innan kom till Sverige och har inte tidigare satt sin fot på en golfbana.

– Jag studerade till ingenjör med inriktning bilelektronik och har aldrig spelat golf, men det verkar kul så jag kanske testar, säger Abdul och skiner upp i ett nytt leende.

Karolina Bohlin, som är vd och klubbchef på Forsgårdens golfklubb, är också mycket nöjd och tacksam över sina nya medarbetare.

– Jag ser det som en stor vinst för både dem, oss och samhället i stort för att de ska komma in i ett sammanhang och få en bra start i sitt nya hemland, säger Karolina Bohlin, som själv tog kontakt med Arbetsförmedlingen för att se om de hade några nyanlända som var intresserade av att jobba hos dem.

Bra samarbete

Det är nu tre år sedan och Karolina Bohlin och banchefen Robin Eriksson är mer än nöjda över samarbetet de haft sedan dess.

ANNONS

– Det har funkat hur bra som helst och det känns både bra och viktigt att på det här sättet kunna ta socialt ansvar för att kunna hjälpa med både jobb och en fast punkt i tillvaron för de här killarna i en trevlig miljö där de även får praktisera språket, säger Karolina Bohlin.

Av de som tidigare arbetat hos dem har flera också gått vidare till jobb på andra platser, berättar hon.

– Tyvärr är vår verksamhet säsongsbetonad, så vi har ju inte så mycket jobb att erbjuda vintertid. Men av dem som varit här tidigare har flera efter avslutad praktik och anställning gått vidare till andra fasta jobb, säger Karolina Bohlin.

– Jag kan därför inte göra annat än att rekommendera andra lokala företagare och föreningar att göra som vi för att bidra till något som gagnar alla inblandade.

Gör tummen upp

Även från Arbetsförmedlingens sida uppmanar man förstås fler att göra som Karolina och golfklubben.

– Vi har också flera sådana samarbeten med privata aktörer i Kungsbacka och Mölndal, bland annat inom vårdsektorn och verkstadsindustrin, berättar Pernilla Stanlin, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Kungsbacka.

– En del gör som golfklubben, kontaktar oss men vi uppsöker också själva arbetsgivare, frukostklubbar och jobbmässor för att berätta om möjligheterna och vinsterna med detta, fortsätter kollegan Katarina Ström, även hon sektionschef.

ANNONS

Slipper krockar

Alla vinner på samarbetet, då de nyanlända snabbare inkluderas och lär sig språket, men även vi kan lära mycket av dem, menar hon.

– På så vis slipper man kulturkrockar och utanförskap, vilket i slutändan gynnar hela samhället.

Men en del arbetsgivare måste samtidigt bli lite mer generösa och tillåtande och sänka kraven på den person man söker, menar Pernilla Stanlin.

– I synnerhet nu när det kommer många kvotflyktingar som inte har så hög utbildning. Vi kanske inte har någon färdig grävmaskinist att erbjuda, men flera som är intresserade av att lära om de bara får möjligheten.

För många som Isse och Abdul handlar det också om att över huvud taget få möjligheten att komma in på en arbetsplats där man först får praktisera och få språkträning för att ta vidare kliv till mer kvalificerade arbeten.

– Många har ju som de studerat i sitt tidigare hemland och har förmodligen även planer på att återuppta eller komplettera de studierna. Men först måste ju språket finnas där så de kan bli den tillgång som behövs inom många bristyrken i Sverige i dag, säger Pernilla Stanlin.

Camilla Moestedt

redaktion@kungsbackaposten.se

ANNONS