Lukas och Moa förhindrade storbrand: ”Det var väldigt rökfyllt”

På måndagen började ett ödehus brinna på Björnmossevägen i Onsala. Paret Lukas Johansson och Moa Ekdahl var ute på en promenad när de plötsligt kände lukten av rök och fick en känsla av att något inte stod rätt till.

ANNONS
LocationOnsala||

Under måndagskvällen, strax innan halv sex, fick räddningstjänsten in ett larm om att det brann i ett ödehus på Björnmossevägen i Onsala. Enligt räddningstjänstens uppgifter fanns det en viss spridningsrisk, men att några grannar lyckats släcka branden och kan ha förhindrat en storbrand.

– Det var väldigt rådigt av grannarna. Vi är kvar en stund och ska kontrollera så det inte har spridit sig, sade Johan Eklund, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg under måndagskvällen.

LÄS MER:Kungsbackabo brände ner hus – döms till tolv års fängelse

Grannarna han pratade om var paret Lukas Johansson och Moa Ekdahl. De var ute på en promenad i området när de plötsligt kände lukten av rök och slogs av en tanke att något inte stod rätt till.

ANNONS

– Vi gick till det här ödehuset och tittade. När vi kom dit såg vi ett barn springa i väg och tänkte att några kanske hade varit där och tänt eld på pappersbitar inne i huset, säger Lukas Johansson.

Kvävde elden med hjälp av plåtmaterial

Moa Ekdahl ringde sin pappa som i sin tur larmade räddningstjänsten och berättade om branden. I samma veva sprang paret själva in till ödehuset.

– Det var väldigt rökfyllt, men vi tänkte att vi skulle försöka släcka den ändå. Det var ingen stor brand då i alla fall, så det var inte livsfarligt, säger Lukas Johansson.

LÄS MER:De stod 30 meter från blixtnedslaget – ”allt blev vitt”

Lukas berättar att det låg pappershögar på marken inne i ödehuset och att väggarna var täckta av gammal tapet. Utanför växte det torra gräset högt, och det fanns mycket som kunde ha fattat eld och den inte hade släckts i tid.

– Jag la en plåtskiva på branden och kvävde den, och sedan la jag på mer material av plåt, säger Lukas Johansson.

Ungefär tio minuter senare anlände räddningstjänsten till platsen och kunde ta över arbetet för att säkra att branden inte skulle sprida sig till terrängen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS