Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Lugn valborgskväll när nattvandrarna gick i Åsa

Valborg kan innebära en hel del fester och fylla för ungdomarna. På flera platser i Kungsbacka var vuxna ute och kollade läget. Men stämningen i Åsa var lugn och det hejades glatt när nattvandrarna kom förbi.
– Nattvandrarna är för jävla bra. De är en trygghet och alltid schyssta, de stannar alltid och snackar lite, säger Oliver Lökkeberg.

Sex tappra påpälsade föräldrar samlades vid Sankt Lars i Åsa under fredagskvällen. Och kommunens samordnare för nattvandring i orten, Johanna Ljungborg.

– Alla kan ta på sig en jacka och fylla fickorna med klubbor och godis. Vem känner sig bekväm med att dela ut kondomer? frågar hon ut över gruppen.

Sedan ska alla få tillgång till Whatsapp-gruppen där de bland annat kan få direktkontakt med polisen och tips om var ungdomarna hänger. När alla sedan fått på sig de bekanta gula jackorna med texten nattvandrare på ryggen, packat ner några extra filtar och vatten ifall någon nedkyld ungdom skulle påträffas bär det av.

– Det är ju för ungdomarna vi gör detta. Vi är ju inte här för att skälla på dem eller att de ska flytta på sig, utan för att kolla av stämningen och om alla mår bra, säger Johanna Ljungborg.

LÄS MER: Starka känslor efter FHM:s nya beslut: ”Tillåt all fotboll”

Går där ungdomarna brukar samlas

Nattvandrarna gick under kvällen till de ställen där ungdomarna brukar samlas på valborg, bland annat Vita sand, Skytteviken, stationen och Åsaskolan.

– Det är ju nästan alltid samma föräldrar som dyker upp, man vill ju att fler ska komma och anledningen borde vara; vill du inte veta var ditt barn är några eller någon gång per år? säger Per Jingård.

kompisarna Saga Eriksson, Alma Elofsson och Izabelle Elisson från Fjärås och Frillesås som också funderar på att dra hem.
Kompisarna Saga Eriksson, Alma Elofsson och Izabelle Elisson från Fjärås och Frillesås funderade på att åka hem när solen gått ner. Bild: Ellinor Svensson

På stranden sitter det ett gäng ungdomar som börjar plocka ihop sina grejor när nattvandrarna kommer. Några ungdomar är från Onsala och ska med bussen. När solen gått ner börjar det bli kallt. Lite längre bort står kompisarna Saga Eriksson, Alma Elofsson och Izabelle Elisson från Fjärås och Frillesås som också funderar på att dra hem.

– Nattvandrarna är bra, det är en trygghet att ha vuxna i närheten ifall det skulle hända någonting, säger Saga Eriksson.

– Ja, det är ju många ungdomar ute på valborg, det är ju inte som en vanlig fredagskväll och de är ju här för att hjälpa till om någon blir jättefull till exempel, säger Izabelle Elisson.

De tycker att när polisen kommer blir det lite högre puls, även om man inte gjort något fel.

– Då är det bättre med nattvandrarna, säger Saga Eriksson.

LÄS MER: Så mår Kungsbackas unga

”Mest meckat hela dagen”

Vid ST1-macken står Nicole Ekblad Carlström, Olle Andressen och Oliver Lökkeberg och försöker få fixat ljudet i epan.

– Det har varit en lugn valborg. Vi har varit i verkstan och mest meckat hela dagen, och nu är vi ute och kör lite, säger Nicole Ekblad Carlström.

Nicole Ekblad Carlström
Nicole Ekblad Carlström i sin epa som hon fixar med lite i taget när hon får ihop pengar. Under valborg har de fixat med ljudsystemet. Bild: Ellinor Svensson

Rätt så nyligen tog hon det efterlängtade körkortet. Det blir att fixa lite varje gång på bilen, leopardsäten och rött ledljus blev det sist. Ljudet har de försökt med under dagen men inte riktigt fått till.

– Man har ju inte så mycket pengar att röra sig med som ungdom. Sedan kostar bensinen ganska mycket nu med. Så man får fixa lite i taget, säger Nicole Ekblad Carlström.

Nattvandraren Per Jingård försöker hjälpa Oliver Lökkeberg att hitta felet och ger lite ljus med ficklampan.

– Nattvandrarna är för jävla bra. De är en trygghet och är alltid schyssta, de stannar alltid och snackar lite, säger Oliver Lökkeberg.

LÄS MER: Nattvandrare nysatsar i Frillesås: ”Sneglade på Åsa”

Det är ungdomar från runt om Kungsbackaområdet, några har tagit sig hela vägen från Göteborg. Men de flesta bor i närheten av Åsa. Vännerna Felicia Hansson och Eva Gyllenhammar är från Åsa och Frank Björkvall från Kungsbacka. De står och snackar med nattvandrarna.

– Vi tycker det är bra att de går runt här, man känner sig trygg liksom. Sen är det gött med godis, säger Felicia Hansson.

– Det är kul att stöta på några vuxna och tjöta med, de är alltid trevliga, säger Frank Björkvall.

Hur har er valborg varit då?

– Många är ute och hänger. Valborg har varit bra, vi har mest gått runt. Det är lite tråkigt när det inte är någon majbrasa, säger Eva Gyllenhammar.

Felicia Hansson, Eva Gyllenhammar, Frank Björkvall, Robert Jirehammar och Oliver Lökkeberg träffar på nattvandrarna vid macken i Åsa.
Felicia Hansson, Eva Gyllenhammar, Frank Björkvall, Robert Jirehammar och Oliver Lökkeberg träffar på nattvandrarna vid macken i Åsa. Bild: Ellinor Svensson

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.