Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/23

Luciatåg till häst klapprade genom Frillesås

Under helgen bjöds det på luciatåg i Frillesås. Det blir till häst när Frillesås rid- och körklubb kommer klapprande genom samhället. Både ryttare och hästar lyste upp i mörkret och bjöd på glädje och sång.
– Äldreboendet hörde av sig och frågade om vi kunde ha ett luciatåg igen för det var väldigt uppskattat förra året, säger ridskolechefen Inger Lindberg.

Under lördagen spred sig ett taktfast ljud av hovar mot asfalt i Frillesås. Glitter, tomteluvor, ljusslingor, renhorn, luciakronor och röda mular, likväl på fyrbenta som på tvåbenta. Ungefär 20 stycken hästar och ryttare var med i årets luciatåg, som anordnades för andra året i rad.

– Då var det för pandemin och vi ville göra någonting för äldreboendet och samhället eftersom allting var inställt. Men man anordnade många luciatåg till häst när jag var liten så det kanske blir en tradition igen, säger ridskolechefen Inger Lindberg och fortsätter:

– I år hörde äldreboendet av sig och frågade om vi kunde ha ett luciatåg igen för det var väldigt uppskattat och det är klart vi ville det.

LÄS MER: Högtryck hos Bräutigams marsipanfabrik i Fjärås i jul

Tomtar, lucior och tärnor

Och intresset bland ryttarna har varit stort. Minst dubbelt så många var med i år och förberedelserna inför var många. Både hästar och ryttare ska vara julfina, så det fixades med tomtedräkter, luciaklänningar och glitter i hår, man och svans.

Tioåriga Clara Åkerberg är utklädd till tomte med sin ponny Highlight, som kallas för Lubbe. Lubbe har ett rött schabrak under sadeln dagen till ära och en ljusslinga inflätad i manen. Till sist ska julklapparna hängas på plats bakom sadeln.

– Det är första gången jag är med på luciatåget, men Lubbe var med förra året. Han är rätt cool så det kommer nog gå bra, säger hon och skrattar.

LÄS MER: Marielle bjuder in barnen till en vit jul: ”Ingen ska behöva ha en klump i magen”

Uppskattat på Löftadalens äldreboende

Julstämningen ligger i luften när det är dags att rida en tur genom samhället. Längst vägen möts de av människor som har tagit sig ut för att se det ridande luciatåget. Längst fram rider de två luciorna Alvina Pernstål på ponnyn Bella och Smilla Nitzsche på friserhästen Kenny. Halvvägs blir det stopp på Löftadalens äldreboende för lite sång.

– Det är kul och många verkar uppskatta det. Det är ju för de äldre och för barnen vi gör detta. Vi har inte övat in sång men det är ju inte det viktigaste, säger Inger Lindberg.

LÄS MER: Julhjälpen behövs varje år: ”Vissa familjer har väldig otur”

Kan bli en tradition

De äldre får klappa på Kenny och hästarna får morötter. I fönstren på äldreboenden syns många glada ansikten. Det sjungs alltifrån ”Natten går tunga fjät” till ”Rudolf med röda mulen. På vägen tillbaka till stallet rider de förbi centrum och där har det också samlats en del folk.

– Förra året var det fullt med folk. Det var ju mycket som var inställt förra året så många saknade nog att komma ut, säger Inger Lindberg.

Kommer det här bli en tradition tror du?

– Det hoppas jag. Så länge det finns barn som vill vara med så tror jag det.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.