Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lucas Arnold från Onsala började redan innan pandemin intressera sig för krisberedskap. Nu har han startat Keep Calm, ett företag som säljer krislådor  med det nödvändigaste. Bild: Karl af Geijerstam, Privat
Lucas Arnold från Onsala började redan innan pandemin intressera sig för krisberedskap. Nu har han startat Keep Calm, ett företag som säljer krislådor med det nödvändigaste. Bild: Karl af Geijerstam, Privat

Lucas Arnold lanserar krislåda: ”För barnfamiljer som vill vara beredda”

Lucas Arnold har länge funderat på hur det är ställt med sin egen och andras krisberedskap och nu har han startat ett företag som säljer en krislåda – som täcker basbehoven i sju dygn.
– Det här riktar sig mot vanliga människor, som exempelvis barnfamiljer som vill vara beredda, säger han.

I Sverige har vi sluppit krig, IT-attacker, naturkatastrofer eller andra större kriser – fram tills nu. När pandemin slog till visade det sig att Sverige sedan flera år saknade egna beredskapslager. Det var svårt för vården att hitta utrustning till tillfälliga vårdplatser och behovet att se till att man hade en egen krisberedskap blev uppenbar – åtminstone för preppers, som handlade upp allt toalettpapper och all pasta – men även för Lucas Arnold.

Han har själv funderat på krisberedskap till och från innan han flyttade till Onsala 2016.

– Men i slutet av förrförra året såg jag ett inslag i en tidning om prepping och tänkte att det kunde vara bra med krisberedskap.

Lådan täcker basbehoven

Nu har han satt ihop en krisberedskapslåda med det som initialt behövs för att täcka basbehoven, som vatten, mat, värme, kommunikation och hygien, i sju dygn.

I lådan finns ett vattenreningsfilter och en hopfällbar dunk för vatten. Lådan innehåller även en triangabrännare.

– Så att man kan koka lite ris eller vad det kan vara.

Lådan innehåller bland annat vattenreningsfilter, en hopfällbar dunk och triangabrännare. Bild: Privat
Lådan innehåller bland annat vattenreningsfilter, en hopfällbar dunk och triangabrännare. Bild: Privat

Det finns fyra nödfiltar, braständare och en allt-i-ett-radio som fungerar som powerbank och ficklampa. Radion vevas igång. Den har även solcellsladdning. I lådan finns också sopsäckar som kan användas för att ta hand om toalettavfall, om pumpar till avloppet slås ut av strömavbrott. Handsprit och våtservetter ingår också. Innehållet beräknas räcka till en familj på fyra personer.

– Det är många saker, men den får inte ta för stor plats, den ska kunna få plats i en garderob.

I lådan finns även ett informationsblad med det viktigaste att tänka på vid en eventuell kris men även lite tips och trix.

Lucas Arnold. Bild: Privat
Lucas Arnold. Bild: Privat

Lucas Arnold har sett andra aktörer på marknaden, men de har ofta varit nischade mot överlevnad eller mot militärer.

– Det här riktar sig till vanliga människor, barnfamiljer som vill vara beredda.

Komplettera lådan med mat

I och med att det inte finns mat i lådan ser han den som en grund att bygga vidare på. Han tipsar om att komplettera med mat med lång hållbarhet.

– Man bör även ha värmeljus och en bensindunk. Se även till att ta ut lite kontanter. Om elen försvinner slås ju även kortterminalen och bankomaten ut, påpekar Lucas Arnold.

– Det gäller att bara börja och sedan märker man att det blir roligt. Ett eget krisberedskapslager bygger man inte över en natt, men man kan köpa in lite extra här och där.

Han tipsar även om att det kan vara bra att skapa nätverk med sina grannar så att man kan hjälpas åt den dagen det händer något.

Vill bredda sortimentet

Sedan oktober har Lucas och hans sambo arbetat med att starta upp företaget Keep Calm och byggt en hemsida med en webbshop som blev klar i måndags.

Har ni gjort marknadsundersökningar för att kolla hur efterfrågan är eller har ni gått på magkänsla?

– Vi har gått på magkänsla än så länge. Men alla vi pratat om krislådan med har varit väldigt positiva och de flesta jag pratar med har ingen krisberedskap.

Lådan är än så länge företagets enda vara.

– Tanken är att få fart på försäljningen och få kunder och feedback och verkligen komma igång. Sedan vill vi bredda sortimentet med liknande kit men mot andra områden, som båtliv, bilar med mera.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.