Lova har två svenska rekord i simning: ”Otrolig frihetskänsla”

Hon har en muskelsjukdom sedan födseln som sätter fysiska hinder. Men i vattnet har Lova Johansson hittat sin fristad – och genom föreläsningar och sitt sätt att vara vill hon nu öppna människors ögon.
– Att sitta i rullstol måste inte vara så komplicerat som många tror, säger 18-åringen som nu är nominerad till Årets Kungsbackabo.

ANNONS

Två nya svenska rekord, ett i ryggsim och ett i frisim. Det blev resultatet för 18-åriga Lova Johansson efter att SM i parasimning nyligen gick av stapeln i Eskilstuna. Men att vara rekordhållare är inget nytt för simmerskan.

– Det var jag som hade de tidigare rekorden också, säger hon och skrattar.

Vi möts i entrén till Kungsbacka simhall och tar hissen upp ett par våningar. Lova Johansson och hennes assistent Wilma Reinholdsson visar vägen. Det är en del liv och rörelse i badhuset, men på balkongen ovanför kortsidan till 50-metersbassängen går det att hitta lagom lugn för en intervju.

– Jag började simma när jag var fyra år och har tävlat sedan jag var sju. Det var faktiskt en annan parasimmare, David Lega som fick mig att börja, berättar Lova.

Har en medfödd muskelsjukdom

Lova Johansson läser samhällsprogrammet med idrottsinriktning på Aranäsgymnasiet. Hon flyttade till Kungsbacka från Hjo för ett par år sedan för simningens skull. Att flytta hemifrån och bo på egen hand i en ny stad var dock inte helt enkelt i början.

– Jag är väldigt familjekär, så det var tuff i början att flytta i väg och bo själv. Men jag har kommit in bra i Kungsbacka. Det tar ju alltid lite tid att känna sig hemma i en ny stad, men jag har fått många nya vänner genom skolan och även genom simningen, berättar hon.

Vid födseln visade det sig att Lovas muskler inte var fullt utvecklade, och hon konstaterades ha sjukdomen AMC, eller arthrogryposis multiplex congenita, som den lyder i helhet.

– Vissa av mina muskler var inte fullt utvecklade, och en del muskler saknades helt. Så jag hade mindre muskler än normalt, framförallt i armarna och benen men även i käken, förklarar Lova.

Lova Johansson trivs som bäst i simhallen. Ett av hennes mål är att fortsätta putsa på de svenska rekord hon redan har slagit.
Lova Johansson trivs som bäst i simhallen. Ett av hennes mål är att fortsätta putsa på de svenska rekord hon redan har slagit. Bild: Daniel Blomqvist

De muskler som hon har går dock att träna upp, men som handikappad, eller funktionsvarierad, behöver hon assistans under i stort sett dygnets alla timmar.

– Jag säger själv handikappad, men idag heter det egentligen funktionsvarierad. Det ligger nog inte så mycket i själva orden, utan mer hur man använder dem, säger Lova apropå att vi kommer in på vilket begrepp man bör använda.

– Men ja jag kan träna upp musklerna, och jag har lyckligtvis ingen värk. Men jag får väldigt stela höfter och leder, och med mitt handikapp behöver man hjälpmedel och assistans 24 timmar om dygnet, säger hon.

Hur är det för dig att simma och vara i vattnet?

– Det är en helt otrolig känsla, och det kanske blir lite extra speciellt för min del då jag inte behöver några hjälpmedel när jag är i vattnet. Där kan jag röra mig helt obehindrat, så det är verkligen en känsla av frihet.

Vill förändra synen på handikapp

Nio träningspass i veckan blir det för simmerskan. Förutom tid i vattnet blir det även en del timmar på gymmet. Och som om inte skola och träning vore nog, så är Lova Johansson även ute och föreläser.

– Jag pratar om hur mitt liv ser ut, hur det är att sitta i rullstol, och att det inte alltid behöver vara så komplicerat som många tror. Jag tar även upp det vi precis pratade om - vilka ord man använder och hur man pratar om handikapp.

Och just detta kan, när Lova Johansson själv får spekulera, vara något som hon vill fortsätta med även efter simkarriären.

– Jag tycker väldigt mycket om att föreläsa och brinner för parasport. Ett av mina syften är att jobba för att alla ska med och vara delaktiga i samhället. Även om man har ett handikapp så ska man kunna vara lika delaktig som alla andra.

Nominerad till Årets Kungsbackabo

Nyligen blev Lova Johansson nominerad till titeln Årets Kungsbackabo som inrättades 2021 av Kungsbacka-Posten.

I nomineringen skrivs bland annat att du är otroligt positiv och alltid lyckas sprida kärlek och god energi, hur tänker du kring det?

– Oj, det är ju alltid svårt att prata om sig själv på det sättet, men jag blir väldigt glad över att höra det och känner stor tacksamhet. Jag har väl alltid försökt att möta de motgångar man har och strävat efter att dra nytta av det. Att även när det är tufft försöka se vad jag faktiskt har och fortsatt kämpa för de mål jag vill nå, säger hon.

Vilka är dina närmaste mål när det kommer till simningen?

– Mitt största mål är att kunna fortsätta tävla och bättra på rekorden. Närmast är NM om tre veckor, så då åker jag till Bergen i Norge och tävlar, säger Lova Johansson.

LÄS MER:Alexander och Felix ryckte in när det brann hos grannen: ”Bra jobbat”

LÄS MER:De byggde sitt drömhus: ”Ska kännas som att vakna upp på hotell”

LÄS MER:”Jag var ju alldeles för ung och vältränad för att drabbas”

ANNONS