Ljus i tågtunneln om pandemin vänder

Hallandstrafiken läcker pengar. Men vid ett nytt normalläge, kan det innebära fler stopp i Åsa.
– Om det går åt rätt håll igen, ser det ut att bli tågstopp på helgen också, säger Tommy Rydfeldt (L).

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under torsdagen hade Hallandstrafiken styrelsemöte. Siffrorna blänker ilsket rött och har gjort så under nästan hela pandemin.

– Förra året gjorde vi ett minus på 300 miljoner kronor. Januari i år visade ett minus på 73 procent vad gäller inköp av biljetter jämfört med januari förra året när coronapandemin slog till, säger Tommy Rydfeldt.

Han är Kungsbackabon som sitter i Hallandstrafikens styrelse och han berättar att de arbetar med två olika scenarier.

– Om vaccinet gör nytta, pandemin avtar och vi återgår till något slags normalläge, så innebär det fler tågstopp i Åsa. Då handlar det framförallt om lördag och söndag.

Hur då?

– Då diskuterar vi ett stopp varannan timme i Åsa. Jag hoppas att vi kommer tillbaka dit så klart, säger Tommy Rydfeldt.

Hur lyder värsta-scenariot?

– Då fortsätter detta och då måste vi börja skära i trafiken ordentligt. Det går inte att det fortsätter så här, det rinner ut pengar. Men att skära i tågstoppen är det sista vi vill. Det finns folk som måste åka tåg under pandemin och då ska de kunna göra det säkert, säger Tommy Rydfeldt.

Beslut om tågtrafiken tas i juni. Tidtabellen gäller i så fall från och med december 2021.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

ANNONS