Liberalernas Hanna Schölander ligger bakom initiativet. ”Vi måsta möta den oro som finns”, säger hon.
Liberalernas Hanna Schölander ligger bakom initiativet. ”Vi måsta möta den oro som finns”, säger hon. Bild: Tobias Sandblom

Liberalerna: Låt äldre få tacka nej till ovaccinerad hemtjänst

Liberalerna vill utreda om äldre med hemtjänst ska få tacka nej till hemtjänstpersonal som inte vaccinerat sig. Förslaget får stöd av Alliansen och läggs fram på nästa möte i nämnden för vård och omsorg.
– Vi måste kunna möta den oro som finns, säger Hanna Schölander (L) som ligger bakom initiativet.

ANNONS
|

Bland äldre med hemtjänst finns en utbredd oro att möta personal som av olika skäl inte tagit vaccin mot coronaviruset. I dagsläget kan kommunen inte kräva att personal ska vara vaccinerade när de utför nära vård hemma hos äldre. Men oron finns och frågan har lyfts tidigare, bland annat av pensionärsorganisationen SPF.

LÄS MER:Kommunen inför avgift i hemsjukvården: ”Handlar om en likaprincip”

Kunna tacka nej

Nu vill Liberalerna i Kungsbacka gå ett steg längre. I ett så kallat initiativärende till nämnden för vård och omsorg vill lokala L-profilen Hanna Schölander utreda om äldre ska få tacka nej till vårdpersonal som inte är vaccinerad.

LÄS MER:Coronasmitta på flera äldreboenden i kommunen

– Jag möter ofta äldre och omsorgstagare som vittnar om att detta är ett bekymmer. Vi måste kunna möta den oro som många äldre har när det gäller detta med vaccineringen av personal. De som har hemtjänst vet inte säkert att de som kommer och vårdar dem i hemmet också har ett skydd av vaccin mot covid-19, säger hon.

ANNONS

Backades upp

Hennes initiativ fick snabbt uppbackning från samtliga de övriga Allianspartierna. ”Vi i alliansen är oroliga för våra omsorgstagare. De utsätts för smitta dagligen av ovaccinerad personal. Vi kan inte arbetsrättsligt tvinga våra medarbetare att vaccinera sig. Samtidigt så ska vi förhindra risken för smitta hos våra brukare och omsorgstagare”, skriver de fyra partierna i ett gemensamt uttalande.

LÄS MER:Personalbrist gör att hemtjänsten går på knäna

– Alla samarbetspartierna ställer sig bakom detta och vi kommer att lägga ett gemensamt förslag på nästa möte i nämnden för vård och omsorg. Det blir upp till förvaltningen att göra en utredning kring hur detta skulle kunna genomföras, säger Schölander.

LÄS MER:Så tycker de politiska partierna om vaccinkrav på vårdpersonal

Samtidigt rasar pandemin som värst, hinner en sådan utredning bli klar i tid?

– Vi utgår ifrån att de prioriterar ett sådant arbete, även om det säkert kan bli en komplex utredning med många stenar att vända på. Jag vill att vi undersöker hur vi utifrån gällande lagstiftning kan erbjuda våra hemtjänsttagare möjligheten till att tacka nej till att få besök i hemmet av icke vaccinerad personal, säger Hanna Schölander.

Nämnden för vård och omsorg i Kungsbacka har sitt nästa möte i mitten av februari.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS